Στο 50% η μείωση της παραγωγής σκόρδου στη Νέα Βύσσα

Χωρίς εμπορική αξία οι αγρότες ελπίζουν να διακινήσουν τα σκόρδα σε βιοτεχνίες πολτού

Ο περίεργος καιρός της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, με ήπιο χειμώνα και έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη, προκάλεσε σοβαρή μείωση στην παραγωγή σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, περιοχή διάσημη για το σκόρδο της, που καλλιεργείται από το 1923.

«Λόγω των καιρικών συνθηκών δημιουργήθηκαν προβλήματα στη συγκομιδή σκόρδου με σκισίματα των βολβών στο χώμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν εμπορική αξία στην παρούσα μορφή τους. Υπάρχει μια περίπτωση να διακινηθούν σε βιοτεχνίες για μεταποίηση, επί παραδείγματι για παρασκευή πολτού. Το τελικό πρόβλημα αφορά στην ανάπτυξη νηματωδών, αλλά παρόμοιες προσβολές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΠΕΕ Ν. Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης. Οι νηματώδεις δραστηριοποιούνται με βροχερό καιρό και ο φετινός Μάιος έδωσε τροφή στην κίνησή τους, στην εξωτερική επιφάνεια των φυτών, γι’ αυτό οι παραγωγοί διατηρούν μια μικρή ελπίδα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αποζημιώσεις. Η παραγωγή κυμαινόταν στα 1.200 κιλά/στρέμμα, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσει περίπου στα 600 κιλά, άρα η μείωση φτάνει το 50%.

Άνοδος στις τιμές

Η τιμή παραγωγού πέρυσι κινήθηκε στο 1,5 ευρώ/κιλό και φέτος, λόγω της έλλειψης του προϊόντος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,80 ευρώ/κιλό. «Οι τιμές στην αγορά είναι στα 2,5 ευρώ/κιλό με ανοδικές τάσεις, γιατί το ξηρό σκόρδο όσο ξηραίνεται χάνει βάρος, οπότε ανεβαίνει η τιμή του. Πέρυσι, η τιμή ήταν 2,20 με 2,5 ευρώ/κιλό» εξηγεί ο κ. Γιακμογλίδης. Η αύξηση αυτή δεν ισοφαρίζει τις απώλειες της φετινής παραγωγής.