Ακάρεα «χτυπούν» τους καρπούς της ελιάς
Στην αρχή προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση, αργότερα τους ανθοφόρους οφθαλμούς και καρπούς της ελιάς. Ο λόγος για τα σκωληκόμορφα ακάρεα, τα οποία έχουν «χτυπήσει» τα τελευταία χρόνια ελαιώνες κυρίως στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.
Οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι προσβολές ήταν ιδιαίτερα έντονες, και εφιστούν την προσοχή των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα για την εποχή που διανύουμε. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα ακάρεα κρύβονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, και την άνοιξη μετακινούνται προς τη νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες (όπως είναι διαταγμένα δηλαδή τα άνθη). Εκεί, τα ακάρεα αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, κυρίως λίγο πριν ανθίσει η ελιά.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας συστήνει στους παραγωγούς να λάβουν μέτρα, όταν η βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Επειδή, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι γεωπόνοι του Κέντρου, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εξειδικευμένα σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, συνιστάται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια.
Με τον τρόπο αυτό μάλιστα, καταπολεμούνται και οι προνύμφες κοκκοειδών και άλλων εντόμων που δρουν αυτή την εποχή. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι παραγωγοί σε δύο χρονικές περιόδους. Αρχικά, το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία, καθώς εκείνες τις ημέρες δημιουργούνται μεγάλοι πληθυσμοί από τα ακάρεα, και εν συνεχεία, όταν σχηματίζονται οι νέοι καρποί.
ΣυμπτώματαΤα ακάρεα προσβάλλουν τα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς. Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν στην πάνω επιφάνειά τους κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια μικρά εξογκώματα. Όταν μάλιστα συνυπάρχουν πολλά ακάρεα, προκαλείται και φυλλόπτωση. Την εποχή της άνθησης, μειώνουν τους ανθοφόρους οφθαλμούς και οδηγούν σε ξήρανση των ανθών. Οι δε καρποί όταν είναι μικροί μαυρίζουν και πέφτουν, ενώ οι μεγάλοι παραμορφώνονται. Να σημειωθεί ότι οι προσβολές στους καρπούς εμφανίζονται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. |