Αργολίδα: Αισιοδοξία για το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας

Μπορεί η ακτογραμμή της Ελλάδας να είναι αντίστοιχη με αυτήν της Αφρικής, αλλά oι ιχθυοκαλλιέργειες προχωρούν μέσα από πολλές δυσκολίες, αφού και η ψήφιση του χωροταξικού το 2011 δεν έχει γίνει πράξη δημιουργώντας μια σειρά εμποδίων. Ο Χρήστος Μητσάκος, μέτοχος της ομώνυμης εταιρείας, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον των ιχθυοκαλλιεργειών υπό την προϋπόθεση να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

Αργολίδα: Αισιοδοξία για το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας
Χρήστος Μητσάκος

Οι δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται στη θέση Πλατιά Αργολίδας και είναι ορατές τόσο από το Τολό όσο και από το Βιβάρι. Παράγουν 1.000 τόνους ψάρι, εκ των οποίων το 75% πάει στο εξωτερικό και το υπόλοιπο στην εσωτερική αγορά. Απασχολούνται περίπου 26 οικογένειες τόσο στις μονάδες όσο και στα συσκευαστήρια που βρίσκονται το ένα στην περιοχή του Άργους και το άλλο στην περιοχή του Ασπροπύργου για συσκευασία, τυποποίηση και εξαγωγή των ψαριών. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την τσιπούρα και το λαβράκι, γίνεται προσπάθεια να εκτρέφεται και το μυλοκόπι, που είναι ένα σχετικά άγνωστο ψάρι και απαιτεί προσπάθεια για να περάσει στην αγορά, αφού είναι πολύ καλής ποιότητας και έχει μεγάλη ανταπόκριση από το εξωτερικό.

Ο κ. Μητσάκος, αναφερόμενος στις δυνατότητες προώθησης των ψαριών σε νέες αγορές, δηλώνει ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι οργανωμένη, ενώ παράλληλα μεταποιούμε τα προϊόντα, δημιουργώντας φιλέτα και άλλες μορφές. Αυτό μας δίνει ετησίως μία αύξηση του 8%, αλλά έχουμε να παλέψουμε με τον μεγάλο ανταγωνιστή μας, την Τουρκία. Εκεί το κράτος έρχεται αρωγός, επιδοτώντας κάθε κιλό εξαγωγής». Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσάκος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον.

Γιώργος Αργυρίου