Κάλυμνος: Διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι δεν υποβιβάζεται ο τομέας αλιείας του νησιού

Η περιοχή διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα
22/06/2024
2' διάβασμα
kalymnos-diavevaioseis-apo-tin-perifereia-notiou-aigaiou-oti-den-ypovivazetai-o-tomeas-alieias-tou-nisiou-324403

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές αρμοδιοτήτων, αλλά ούτε και υποβιβασμός του Τομέα Αλιείας Καλύμνου, ενόψει της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου.

Ο κ. Ζαννετίδης χαρακτήρισε «τις πληροφορίες που ψευδώς διαδίδονται στο νησί της Καλύμνου ως ανυπόστατες και καταφανώς κακόβουλες». Υποστήριξε πως η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι ο τομέας της αλιείας θα έχει την ίδια εξυπηρέτηση, ενώ με την ψηφιακή μετάβαση που δρομολογείται παράλληλα με την τροποποίηση του Οργανισμού, η εργασία του μοναδικού υπαλλήλου της περιφέρειας, που είναι τοποθετημένος στο νησί, θα γίνει ακόμη πιο εύκολη.

Να επισημανθεί ότι στην επιστολή του ο Αλιευτικός Σύλλογος Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, αφού παραθέτει στοιχεία σχετικά με τη σημασία και τη συμβολή του Τμήματος Αλιείας Καλύμνου, ζητά από τον δήμαρχο Καλυμνίων τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα εξαιτίας της σοβαρότητάς του. «Και τα τρία τμήματα μαζί, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Νάξου, παρήγαγαν το 1/10 που παρήγαγε το Τμήμα Αλιείας της Καλύμνου», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Αλιευτικός Σύλλογος.

Ο ίδιος προσθέτει πως το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου διαθέτει περίπου 544 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, με την Κάλυμνο να έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, 355 ενεργά αλιευτικά σκάφη.

«Δυστυχώς, σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αναβάθμιση γίνεται υποβάθμιση και οι προσλήψεις γίνονται μόνο στο Τμήμα Αλιείας της Ρόδου χωρίς αντικείμενο», σημειώνει, και καταλήγει: «Ζητάμε να διατηρηθεί το Τμήμα Αλιείας Καλύμνου αυτόνομο. Είναι αδιανόητο το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της χώρας να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής».