Γ. Κατρούγκαλος προς αγρότες: “Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε”

Γ. Κατρούγκαλος προς αγρότες:

Έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική». Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμη επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ.

Παράλληλα, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τα όρια φτώχειας στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

«Η λύση θα δοθεί μόνο από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, αυτό που ονομάζουμε αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Γιατί να στέλνουμε το λάδι μας χύμα στην Ιταλία και οι αγρότες μας να κερδίζουν κλάσμα αυτών που θα μπορούσαν να έχουν ως εισόδημα; Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων της επόμενης περιόδου» τόνισε μιλώντας στη «Ναυτεμπορική».

Και συμπλήρωσε: «Οι αγρότες, όμως, έχουν δικαίωμα και σε ένα καλύτερο ασφαλιστικό. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε τους αγρότες όπως όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Για πολύ καιρό δεν είχαν δικαίωμα σε σύνταξη, αλλά μόνον σε μια προνοιακή παροχή. Ακόμη και σήμερα, η σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας είναι πολύ μικρή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε: «Μια απλή ματιά στους αριθμούς δείχνει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών». Σημείωσε δε: «:Το σημερινό σύστημα δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των αγροτών. Η βασική σύνταξη του αγρότη το 2015 ήταν 172,8 ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν. 4169/1961) συνεχώς μειώνεται, το 2016 θα είναι 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Η μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις δύο βασικές της αρχές, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στον αγροτικό κόσμο».

«Η ισονομία επιβάλλει, από τη στιγμή που οι αγρότες θα συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, να πληρώνουν εισφορές στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος και με τον ίδιο συντελεστή με τους υπόλοιπους Έλληνες» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ισονομία όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής κατηγορίας: το εισόδημα του 88% των αγροτών, όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία, είναι κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο και το μέσο εισόδημά τους είναι 2.500 ευρώ. (Στο εισόδημα αυτό δεν υπολογίζονται οι κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας)».

Και κατέληξε πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τους αγρότες βελτιώσεις «για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας (κάτι, βεβαίως, που πρέπει να δεχθούν και οι θεσμοί, δεδομένου ότι οι χρόνοι προσαρμογής είναι μνημονιακή υποχρέωση). Και άλλα θέματα» υπογράμμισε. «Ήδη, στο πλαίσιο των καλόπιστων συζητήσεων που είχα με εκπροσώπους αγροτών, προέκυψαν πιθανές βελτιώσεις ως προς το πώς θα ασφαλίζεται η αγρότισσα στο πλαίσιο της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης, θέματα σχετικά με το εργόσημο και άλλα.

Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή πρόσφερε στους αγρότες που κινητοποιούνται αυτό που ήταν το πάγιο αίτημα όλων των περασμένων χρόνων: Να συναντηθεί μαζί τους και να συζητήσει τα αιτήματά τους.

Πώς θα ικανοποιηθούν αυτά αν δεν έρθουν οι αγρότες να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό; Όλα τα συζητάμε λοιπόν.

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως βάση της συζήτησης. Ότι οι αγρότες είναι κατώτεροι Έλληνες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες».