Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ για ληγμένα τρόφιμα στον κόσμο

Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα άνοιξε στη Δανία αυτή την εβδομάδα.

Το κατάστημα με την ονομασία WeFood σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Σε ετήσια βάση, η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων πετάει στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή απορρίπτονται κάθε χρόνο, ισοδύναμοι με το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες διαθέτουν καταστήματα όπου πωλούνται εμπορεύματα που έχουν φθαρμένες ή παλιές συσκευασίες, η αγορά ληγμένων τροφίμων είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαγορεύουν στους λιανοπωλητές να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Στο WeFood, οι τιμές βρίσκονται έως και 50%  κάτω από την τιμή λιανικής πώλησης, αν και το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε πελάτες με χαμηλή αγοραστική δύναμη.

«Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr