Δυτική Ελλάδα: Υποβολή προτάσεων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τις πυρόπληκτες περιοχές
Ο συνολικός διατιθέμενος προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυτής ανέρχεται σε 20,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων είναι οι πυρόπληκτοι Δήμοι της Ηλείας, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών προκειμένου να «ωριμάσουν» τις προτάσεις τους.
Αυτές θα αφορούν σε «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» και ειδικότερα σε έργα μικρής κλίμακας, στοχευμένα, πολλαπλασιαστικής τοπικής αξίας που στόχο έχουν:
- την άρση της απομόνωσης της πυρόπληκτης περιοχής,
- την βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των υπαρχουσών υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών,
- την ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού,
- και την επίτευξη της συνολικής συνοχής με τη μεγιστοποίηση της συμβολής των ενδογενών πόρων της πυρόπληκτης περιοχής.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα βασιστεί σε ένα πολυκριτηριακό μοντέλο που εφαρμόζεται πρωτοποριακά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο στις 19 Οκτωβρίου, με την παρουσία Δημοτικών και Υπηρεσιακών παραγόντων.
«Προτεραιότητά μας είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές να μετατραπεί σε δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού μέσα από δράσεις στήριξης και ανάπτυξης της περιοχής. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ανακτήσουν μια δυναμική οικονομία και να αναπτυχθούν με συναγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες υποδομές τους, να αξιοποιηθεί η τοπική παραγωγή, να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και να γίνει διασύνδεση τομέων και δραστηριοτήτων προκειμένου να ενισχυθεί και να επιτευχθεί η προστιθέμενη αξία της τοπικής ταυτότητας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε πως «αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία για την Ηλεία, ιδιαίτερα για τις πυρόπληκτες περιοχές, για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της οικονομίας τους. Οι Δήμοι που αποτελούν τους φορείς υλοποίησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει να επιλέξουν τις καλύτερες δυνατές προτάσεις. Έστω και με οκτώ χρόνια καθυστέρηση και δίχως τους πόρους που προσδοκούσαμε, μπορούμε να υποστηρίξουμε τις υποδομές μας, να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας και να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας».
«Στόχος μας», όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, «είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε οι πυρόπληκτες περιοχές να ανακτήσουν μια δυναμική οικονομία και να αναπτυχθούν με συναγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας» και κατέληξε: «Είναι σημαντικό να υλοποιούμε αυτό που έχουμε ήδη αποφασίσει και αυτό συνεχίζουμε να πράττουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».