Ευρ. Κοινοβούλιο: Είναι πιο υγιεινά τα βιολογικά από τα συμβατικά τρόφιμα;

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου η διαβούλευση για τα κριτήρια ένταξης στα Βιολογικά (πίνακας)

Την επίδραση των βιολογικών τροφίμων και τον τρόπο ζωής που συχνά συνδέεται με αυτά, συζήτησαν ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες στην ημερίδας της ομάδας Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνικών Επιλογών (STOA) στις 18 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι ενδέχεται να απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα διατροφικά οφέλη των βιολογικών τροφίμων. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε στο Twitter, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι προτιμούν τα βιολογικά τρόφιμα.

Οργανικά, οικολογικά ή βιολογικά τρόφιμα (και τα τρία αναφέρονται στην ίδια κατηγορία τροφίμων), είναι εκείνα που προέρχονται από γεωργικές διαδικασίες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, την υγεία του ανθρώπου, των φυτών και των ζώων. Βιολογικά μπορούν να αναγράφονται μόνο τα τρόφιμα που τουλάχιστον το 95% των συστατικών του είναι βιολογικά.

Η αναθεώρηση του κανονισμού για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων είναι καθοδόν , ενώ οι διαπραγματευτές του ΕΚ θέλουν να υπάρχουν σχεδιασμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι, σε όλα τα βιολογικά αγροκτήματα, για την αποφυγή της απάτης.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι λιγότερο επιθετικές από τις συμβατικές καλλιέργειες, για το περιβάλλον. Τί γίνεται όμως με διατροφικά οφέλη και τη υγεία; Η ομάδα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών του ΕΚ, οργάνωσε ημερίδα, με εμπειρογνώμονες, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Ο ευρωβουλευτής Momchil Nekov (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία), που προήδρευσε της ημερίδας δήλωσε ότι “θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, στο δημόσιο διάλογο, καθώς αποτελεί επένδυση για τη δημόσια υγεία”.

Οι ειδικοί, συμφώνησαν ότι αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τα διατροφικά οφέλη των βιολογικών προϊόντων, οι καταναλωτές αυτών των τροφίμων είναι γενικά πιο υγιείς. “Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα βιολογικά προιόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα συμβατικά”, εξήγησε ο . Bernhard Watzl, από το Ινστιτούτο Max Rubner, της Γερμανίας. Ωστόσο, “ο πιο “βιολογικός” τρόπος ζωής” και η ένταξη αυτών των προϊόντων στη διατροφή έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, σιτηρά ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς, από εκείνους που δεν καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα, είπαν ο Axel Mie από το πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών της Σουηδίας και ο Johannes Kahl, από τηνΈνωση ποιότητας Τροφίμων και Υγείας, της Ολλανδίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ewa Rembiałkowska, από το τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, εξήγησε πώς, τα βιολογικά τρόφιμα είναι, δυνητικά, πιο ευεργετικά για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου, από ό, τι είναι τα συμβατικά, αναδεικνύοντας “σημαντικές διαφορές” στο ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ ζώων που τρέφονται με βιολογικά τρόφιμα και εκείνων που τρέφονται με συμβατικά, ειδικά από τη δεύτερη γενιά.

Σύμφωνα με δικές της έρευνες, οι μελέτες με ζώα δείχνουν καλύτερα επίπεδα γονιμότητας και χαμηλότερη θνησιμότητα κατά τον τοκετό αλλά και μεγαλύτερη ανοσία. Επίσης, “οι μελέτες δείχνουν ότι οι αρουραίοι επιλέγουν πιο συχνά τις βιολογικές ζωοτροφές από ότι τις συμβατικές, όταν τους δοθεί η επιλογή”, πρόσθεσε η κ. Rembiałkowska.