Η αγορά του ελαιολάδου σε ισορροπία

Η αγορά του ελαιολάδου σε ισορροπία
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Χωρίς εκπλήξεις και σύμφωνα με το σενάριο που είχαμε εδώ και πολύ καιρό περιγράψει [Ύπαιθρος Χώρα, Φύλλο 3ο, σελ. 27-30 και ypaithros.gr «Ανακόπηκε η πτώση τιμών ελαιολάδου» (24/11/2015)], η αγορά του ελαιολάδου προχωρά σε κανονικούς ρυθμούς.

Με βάση τα εξτρίσιμα (0,3ο) οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από 3,0 έως 3,12 ευρώ/κιλό σε Μεσσηνία, Κρήτη και σε βασικές ελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ στις εξαιρετικές ειδικές ποιότητες της Λακωνίας φθάνει και τα 3,30 ευρώ (πάντοτε για τιμές βυτίου ex-factory).

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Για τη Λέσβο αναφέρονται εξαιρετικές ποιότητες που είχαν χρόνια να εμφανιστούν. Και εδώ είναι όψιμη η χρονιά με τις αποδόσεις σε λάδι μόλις τις τελευταίες ημέρες να φθάνουν το 25% και τις τιμές στα επίπεδα των 3,15-3,20 ευρώ (το 0,3ο).

Τα βιομηχανικά (βάση οξύτητας 5ο) κυμαίνονται ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά από 2,40 έως 2,45 ευρώ/κιλό (τιμή CIF Πειραιά).

Είναι σημαντικό να λαμβάνουν οι παραγωγοί υπ’ όψη τους ότι επειδή η φετινή παραγωγή είναι όψιμη γι αυτό να μην βιάζονται να μαζέψουν και αλέσουν τις ελιές τους οι οποίες θα έχουν μικρές αποδόσεις σε λάδι, αλλά να περιμένουν υπομονετικά το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης.

Του Bασίλη Ζαμπούνη

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές