Κερδίζει έδαφος και στη Βόρεια Ελλάδα η αρώνια η μελανόκαρπη

Από τη Νότια Βουλγαρία -αρχικά- στις Σέρρες, κι από εκεί σε συνεχή εξάπλωση στη Βόρεια Ελλάδα. Η αρώνια η μελανόκαρπη, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, αποτελεί μια σταθερά αυξανόμενη επιλογή των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας ως εναλλακτική καλλιέργεια. Κι αυτό καθώς ο καρπός της θεωρείται πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ και τα εκχυλίσματα των φύλλων της αποδεικνύονται ευεργετικά για τον άνθρωπο.

Η αρώνια είναι πασίγνωστη στη Ρωσία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Για πρώτη φορά την «έφερε» στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Χοκμενίδης, καλλιεργητής στην περιοχή της Κερκίνης Σερρών, ο οποίος παρατηρούσε για καιρό τα σημαντικά κέρδη που έφερνε το φυτό στην «από εκεί πλευρά» των ελληνοβουλγαρικών συνόρων (μπορεί να εξασφαλίσει απόδοση έως και άνω των 1.200 ευρώ ανά στρέμμα).

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως τονίζει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάκος, επίσης από τον Νομό Σερρών, η αρώνια ή acai berry, όπως επίσης αποκαλείται, μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη (τόσο υπό ηλιοφάνεια όσο και σε ημίσκιες περιοχές) και αντέχει ακόμη και στον παγετό (έως και -25 βαθμούς Κελσίου). Το θαμνώδες φυτό θεωρείται ιδιαίτερα «λιτοδίαιτο» και δεν χρειάζεται καν πολύ νερό.

Ο καρπός έχει ξινή γεύση και καταναλώνεται είτε απευθείας, είτε, συνηθέστερα, σε κοκτέιλ χυμών ή ακόμη και στη σαλάτα. Η αρώνια είναι πλούσια σε ουσίες όπως η πηκτίνη, καθώς και σε βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η χοληστερίνη ο διαβήτης, ασθένειες των νεφρών κ.ά. Η αρώνια καλλιεργείται εκτεταμένα και κάτω από τη σκιά του Ολύμπου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αρώνιας, που εδρεύει στην Καλλιθέα Πιερίας, παράγει και εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, κρασί, μαρμελάδα και χυμό αρώνιας, αλλά και ισοτονικό ποτό με βάση τη «μελανόκαρπη».

Ίων Τσώχος

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress