Κοτζιάς: Το βέτο είναι εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - Τη θέση του αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής «συντηρεί» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης» και «ένα εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, κατέστησε σαφές ότι το βέτο πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο.

Ερωτηθείς για το εάν το προσφυγικό δύναται να διασαλεύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, εξήγησε ότι «κάποιοι τρίτοι δείχνουν να μην θεωρούν πρόβλημα τη διατάραξη των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή μας». Γι’ αυτό, συνέχισε, θα κάνουν μεγάλο λάθος εκείνοι οι γείτονες που τυχόν εμπιστευτούν τυφλά αυτούς τους τρίτους.

Απαντώντας στους πολέμιους της «σκληρής εξωτερικής πολιτικής» του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι «η υπεράσπιση των συμφερόντων και αναγκών της χώρας είναι μια σοβαρή υπόθεση ώστε να την αντιμετωπίζει κανείς με ατέλειωτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις».

Εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ., σημείωσε ότι κάποιοι θεωρούν τον στρουθοκαμηλισμό ως το ανώτατο πνευματικό πεδίο της πολιτικής. «Έχουν το κεφάλι τους βαθιά στην άμμο, δεν βλέπουν τίποτα γύρω τους και μονολογούν ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών» κατέληξε, σχετικά.