Μαθήματα ανθρωπιάς από το μπλόκο των Κερδυλλίων

Μαθήματα ανθρωπιάς από το μπλόκο των Κερδυλλίων

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τους Σύρους πρόσφυγες έδειξαν οι αγρότες στο μπλόκο των Κερδυλλίων, όταν φρόντισαν μια ομάδα προσφύγων, με γυναίκες και παιδιά, που βρέθηκαν στην περιοχή των Σερρών.

Όπως έγινε γνωστό, ένας αγρότης, ενώ κατευθυνόταν χθες στο μπλόκο των Κερδυλλίων, είδε σε αγροτική περιοχή στην Ευκαρπία Σερρών και σε απόσταση 8 χλμ. από το μπλόκο, μία ομάδα 60 Σύρων προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους είχε εγκαταλείψει το προηγούμενο βράδυ δουλεμπορικό φορτηγό, που τους μετέφερε από την Τουρκία.

Οι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, ήταν σε άσχημη κατάσταση, έχοντας περάσει όλο το βράδυ στην ερημιά, ταλαιπωρημένοι από το κρύο, την υγρασία και την πείνα.

Τα αντανακλαστικά των αγροτών, που ήταν εκείνη την ώρα στο μπλόκο των Κερδυλλίων, ήταν άμεσα. Έσπευσαν να περιμαζέψουν τους πρόσφυγες, και προμηθεύτηκαν νερά και τρόφιμα, ώστε να τα μοιράσουν στους Σύρους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο συμβάν, ανέφερε: «Ήταν νεαρές γυναίκες, 25-30 ετών κι άλλες μεγαλύτερες, άνω των 60. Μας έκανε εντύπωση η σύνθεση της ομάδας, μιας και στην ομάδα των 60 ατόμων, που βρέθηκαν στα χωράφια, υπήρχαν κι αρκετοί νεαροί – δώδεκα στον αριθμό, ηλικίας μεταξύ των 18 και 22 ετών – ενώ οι γυναίκες δεν συνοδεύονταν από τους άνδρες τους».

Και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Μας ανέφεραν ότι ήταν από τη Συρία. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία και ήρθε στο σημείο όπου είναι το μπλόκο ένα λεωφορείο, ώστε να τους μεταφέρει σε ένα κέντρο υποδοχής, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, καθώς ήταν φανερά ταλαιπωρημένα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ