Νεκρά αμνοερίφια: Ψάχνουν τις αιτίες στα Ανώγεια

αμνοερίφια

Το πρόβλημα που μέσα σε λίγους μήνες έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περίπου 3.000 αμνοερίφια, κατά τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη γέννησή τους, τέθηκε στο επίκεντρο ενημέρωσης των κτηνοτρόφων των Ανωγείων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έκαναν την έρευνα. Στο επίκεντρο τέθηκε η ανάγκη προστασίας των κοπαδιών, αφού η θνησιμότητα αποτέλεσε τους προηγούμενους μήνες μείζον ζήτημα.

Ο Δήμος Ανωγείων και ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων στα πεθαμένα αρνιά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Τόντη. Ο κ. Τόντης, μέσα από την έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των κτηνιάτρων αναζητούν τα ακριβή αίτια για τους μαζικούς θανάτους. «Υπάρχει μια λίστα με πάνω από 20 διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο ενός αρνιού, από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόντης.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες αποφάνθηκαν, σε πρώτη φάση ότι οι μαζικές θανατώσεις οφείλονται σε ιωδιοπενία, που μετά τις δεκαετίες του 1950-1960 είχε εξαλειφθεί. Όμως, διευρύνουν την έρευνα που έχουν ξεκινήσει, προσπαθώντας να αντλήσουν κάθε πληροφορία για τα αίτια του θανάτου των ζώων. Θέλουν να εντοπίσουν, για παράδειγμα, εάν υπάρχουν κάποια φυτά που αντλούν το ιώδιο από τη μάνα, με συνέπεια αυτό να μην περνάει στο αρνάκι κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση είναι ακόμη υπό έρευνα και τα αποτελέσματα είναι πιθανό να καταγραφούν στο μέλλον.

Κάλια Πετσαλάκη