Παραγωγοί Κηπευτικών Μεγάρων: Μπλόκο στην τροφοδοσία Λαχαναγορών και σούπερ μάρκετ

Τρίκαλα: Στην αερογέφυρα Πετροπόρου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ αγρότες

Σε «μπλόκο» της τροφοδοσίας των κεντρικών λαχαναγορών και των σούπερ μάρκετ με κηπευτικά, προχωρούν από το Σάββατο 30/1 οι παραγωγοί κηπευτικών Μεγάρων – Αττικής, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Την απόφαση να αναστείλουν τις εργασίες τους επ’ αόριστον, έλαβαν ομόφωνα οι επαγγελματίες καλλιεργητές φυλλωδών κηπευτικών Μεγάρων – Αττικής, σε συνάντηση που είχαν στις 27/1. «Κατά συνέπεια, δεν θα τροφοδοτηθούν οι πελάτες μας π.χ. Κεντρικές Λαχαναγορές και Super Markets» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ypaithros.gr ο Γιώργος Παπαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, οι παραγωγοί της περιοχής συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, με κοινό αίτημα την απόσυρση των μέτρων για το ασφαλιστικό και φορολογικό, και συζήτηση από μηδενική βάση. Σημειώνει δε ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή αντιμετωπίζουν και μία σειρά προβλημάτων, που απαιτούν λύση.

Ειδικότερα, τα ζητήματα που οδήγησαν τους παραγωγούς στην απόφαση να σταματήσουν τις εργασίες τους είναι, μεταξύ άλλων: φορολογικό/ ασφαλιστικό, δηλώσεις ενιαίας καλλιέργειας, τιμολόγηση αγροτικού ρεύματος, προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΑΑ, LEADER.

«Τροφοδοτούμε με φυλλώδη λαχανικά το 80% της ελληνικής αγοράς, χωρίς ποτέ οι παραγωγοί να έχουμε πάρει καμία επιδότηση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασίλης. Ενώ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών: «Ζητάμε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την αγορά των προϊόντων, ως προς την προέλευσή τους, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος προϊόντα εισαγωγής να βαφτιστούν ελληνικά».

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί των Μεγάρων έχουν ενισχύσει σημαντικά το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού.

Διαβάστε ακόμη: Έκαναν επώνυμα τα κηπευτικά των Μεγάρων