Έκαναν επώνυμα τα κηπευτικά των Μεγάρων

Οι 24 παραγωγοί - µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Κηπευτικών Μεγάρων καλλιεργούν 15 είδη φυλλωδών λαχανικών

Έκαναν επώνυµα τα κηπευτικά των Μεγάρων

Με καθηµερινή παρουσία στις αγορές, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Κηπευτικών Μεγάρων, από το 2007 που ιδρύθηκε, δίνει τις µικρές και µεγάλες µάχες του στο πλευρό των παραγωγών. Έτσι, παρουσιάζει συνεχιζόµενη δυναµική πορεία, προχωρά και σχεδιάζει µε αισιοδοξία τα επόµενα βήµατα, προσπαθώντας να κερδίσει το στοίχηµα που έχει βάλει. Παράλληλα, παρέχει έµπρακτα τη στήριξή του στους νέους αγρότες, υλοποιώντας προγράµµατα εκπαίδευσής τους, συµβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή. 

Σε 2.400 στρέµµατα οι 24 παραγωγοί – µέλη του συνεταιρισµού καλλιεργούν µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης 15 είδη φυλλωδών λαχανικών, διακινώντας στην αγορά 4.273.000 κιλά από αυτά. 

Για τα επιχειρηµατικά σχέδια, τις δραστηριότητες του συνεταιρισµού, αλλά και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί, µας µίλησε ο πρόεδρος του ΑΣ, Γιώργος Παπαβασίλης, τον οποίο συναντήσαµε στις εγκαταστάσεις στα Μέγαρα. «Ο συνεταιρισµός αποτελεί µια οικονοµική ανάσα για την περιοχή. Είµαστε από τους πιο δυναµικούς, µε καθηµερινή παρουσία στην αγορά. Αντιµετωπίζουµε τα προβλήµατα των παραγωγών και συνεργαζόµαστε µαζί τους», σηµειώνει. Επισηµαίνει, δε, ότι στόχος του είναι να ενταχτούν στο σχήµα του περισσότερα µέλη – νέοι αγρότες, «έτσι ώστε να είµαστε πιο δυνατοί για οτιδήποτε χρειάζεται η αγορά».

Ο συνεταιρισµός, ήδη, τροφοδοτεί το µεγαλύτερο µέρος της χώρας, κερδίζοντας συνέχεια νέους πελάτες, ενώ γίνονται προσπάθειες ανοίγµατος σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, πρόκειται για έναν υγιή συνεταιρισµό µε 2 εκατοµµύρια τζίρο, µε στόχο το νούµερο αυτό να αυξηθεί. «Πιστεύουµε ότι κάθε µέρα γινόµαστε πιο γνωστοί στην αγορά και αυτό µας δίνει το δικαίωµα να κινηθούµε πιο άνετα µε τα προϊόντα που διαθέτουµε. Είναι φρέσκα, ποιοτικά και µε την καθηµερινή παράδοση που κάνουµε διατηρούµε ένα καλό όνοµα. Κάνουµε επώνυµα τα κηπευτικά των Μεγάρων», µας λέει ο Γ. Παπαβασίλης.

Στα σκαριά κοµµένες σαλάτες και λαχανικά

Έκαναν επώνυµα τα κηπευτικά των ΜεγάρωνΕντός χρόνου θα εισάγουν στην αγορά τυποποιηµένες φρέσκες κοµµένες σαλάτες και λαχανικά. Το συσκευαστήριο – τυποποιητήριο έχει πλέον όλες τις απαιτούµενες πιστοποιήσεις και λειτουργεί από τους ίδιους τους παραγωγούς. Αυτήν τη στιγµή, τυποποιούν 5κιλες συσκευασίες µε νωπό σπανάκι και αυτό γιατί, όπως µας εξήγησε ο Γ. Παπαβασίλης, «πρέπει να ελέγξουµε τι προβλήµατα µπορεί να παρουσιάσει η κοµµένη σαλάτα, όπως για παράδειγµα πόσες ηµέρες διατηρείται και να γνωρίσουµε πολύ καλά το προϊόν προτού βγούµε στην αγορά». 

Παράλληλα, ετοιµάζονται να λειτουργήσουν, σε συνεργασία µε συνεταιρισµούς της περιοχής (κρασιού και αβγού) και άλλων περιοχών, λιανική πώληση, προκειµένου να διευκολύνουν την τροφοδοσία καταστηµάτων και σούπερ µάρκετ.

Σειρά δράσεων για επαγγελµατίες αγρότες

Από το 2007, που ιδρύθηκε ο συνεταιρισµός, µετρά σειρά από δραστηριότητες και δράσεις «συµβάλλοντας και ανατρέποντας το σκηνικό, που υπήρχε για τους συνεταιρισµούς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαβασίλης. Συγκεκριµένα, οργάνωσε τα προγράµµατα Ησίοδος, εκπαιδεύοντας τους αγρότες. Πραγµατοποίησε τρεις φορές συγκοµιδή και ανακύκλωση συσκευασιών από φυτοφάρµακα. Σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ – Δήµητρα, προχώρησε στην πιστοποίηση 400 επαγγελµατιών ραντιστών, µε το ελάχιστο κόστος του υποχρεωτικού παραβόλου των 25 ευρώ.

Επιπλέον συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση του προγράµµατος νέων αγροτών, που προκηρύχθηκε το 2012 µε την υλοποίηση του τρίτου κοµµατιού της εκπαίδευσής τους. Ο συνεταιρισµός διοργάνωσε µαθήµατα σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ – Δήµητρα, εκπαιδεύοντας τους αγρότες που ήταν ενταγµένοι στο πρόγραµµα. Έτσι, οι νέοι αγρότες µπόρεσαν να πληρωθούν και την τρίτη δόση του µέτρου, που απαιτούσε να έχουν λάβει προηγουµένως την απαραίτητη εκπαίδευση. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργανώνει µαθήµατα και εξετάσεις επαγγελµατιών οδηγών στα τρακτέρ, µε αποτέλεσµα το 95% των αγροτών στα Μέγαρα να έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του 
µε τα διπλώµατα.

Τα «αγκάθια» 

Προβλήµατα λόγω γραφειοκρατίας 

Έκαναν επώνυµα τα κηπευτικά των Μεγάρων
«Κάθε µέρα γινόµαστε πιο γνωστοί στην αγορά και αυτό µας δίνει το δικαίωµα να κινηθούµε πιο άνετα», µας λέει ο Γ. Παπαβασίλης, πρόεδρος του συνεταιρισµού

«Η αγορά είναι δύσκολη, έχει απαιτήσεις και εµείς τα καταφέρνουµε. Αν υπήρχε µια βασική υποστήριξη, ο Έλληνας θα µπορούσε να τρώει και φθηνά και πολύ ποιοτικά προϊόντα. Εµείς είµαστε 24 παραγωγοί, έχουµε δύναµη και έχουµε γίνει γνωστοί. Τα προβλήµατα, που αντιµετωπίζουµε, τα έχουµε λόγω της γραφειοκρατίας και όχι από την παραγωγή», µας λέει ο Γ. Παπαβασίλης. 

Σε ό,τι αφορά τις τιµές, εξηγεί ότι είναι χαµηλές για τους παραγωγούς, µε αυξηµένο το κόστος των εφοδίων. Ενδεικτικά, το σπανάκι είναι στα 45 λεπτά, ο άνηθος, το σέλινο και ο µαϊντανός στα 17 λεπτά το µατσάκι και η ρόκα στα 18 µε 20 λεπτά το µατσάκι. 

Συγχρόνως, από τα πιο σηµαντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν αφορά τους εργάτες γης, που δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους και γι’ αυτό ζητούν την εφαρµογή του εργόσηµου. «Ακόµα ένα πρόβληµα έχει να κάνει µε τις δηλώσεις καλλιέργειας. Λόγω της φύσης της καλλιέργειας των κηπευτικών, που λαµβάνουν χώρα όλο τον χρόνο και εξαρτάται, κατά βάση, από τις κλιµατολογικές συνθήκες, δεν µπορεί να γίνει προγραµµατισµός, µε αποτέλεσµα να µην ξέρουµε τι να δηλώσουµε στο ΟΣΔΕ. Πρέπει να βρεθεί λύση στο θέµα αυτό, ώστε να µην είµαστε και εµείς παράνοµοι, χωρίς µάλιστα να έχουµε τέτοια πρόθεση. Ανάλογο πρόβληµα υπήρχε και µε τη συγκαλλιέργεια, αλλά, τελικά, επιλύθηκε», σηµειώνει.

«Τα κηπευτικά δεν είχαν επιδότηση ποτέ. Δεν έχουµε πάρει έστω και ένα ευρώ. Βέβαια, ως Οµάδα Παραγωγών έχουµε πάρει επενδυτικά και επιχειρησιακά προγράµµατα, που υλοποιήσαµε. Για µας ήταν δύσκολα, αλλά παίρνουµε δύναµη να καλλιεργούµε, να παράγουµε και να µπορούµε να αντεπεξέλθουµε στις υποχρεώσεις µας», σηµειώνει 
ο Γ. Παπαβασίλης.

Ανθή Γεωργίου