Πρόταση Κούλογλου για την προστασία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών

Αφορμή πρόταση για ειδική ενίσχυση των εξαγωγών της Τυνησίας

Πρωτβουλία Κούλογλου για προαστασία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο Ελλήνων Ευρωβουλευτών για να συζητηθεί η πρόταση κανονισμού που τέθηκε επί τάπητος από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015.

Στη συνάντηση το “παρών” έδωσαν από τη Νέα Δημοκρατία ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι, ο Μιλτιάδης Κύρκος ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού, 35.000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια, υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών. Ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση ενώ υπήρχε δέσμευση από όλες τις πλευρές για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.

Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιανουάριο του 2016.