Πόσο παχαίνουν τελικά τα γλυκά των εορτών;

Με τις γιορτές και τα γλυκά να είναι έννοιες σχεδόν… ταυτόσημες, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας δημοσίευσε ένα άρθρο της διαιτολόγου - διατροφολόγου Αστερίας Σταματάκη στην ηλεκτρονική σελίδα του, για τη θρεπτική αξία των γλυκών.

Πόσο μας παχαίνουν τελικά τα γλυκά των εορτών;

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, αν και αυτό εξαρτάται πάντα από τη συνταγή τους. Από την άλλη πλευρά, συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους, τα μελομακάρονα υπερέχουν γιατί δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών.

Αναζητώντας κάτι με λιγότερες θερμίδες, αυτές μας τις δίνουν οι δίπλες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν δε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τη βασιλόπιτα, μαζί με το φλουρί κρύβει και τις περισσότερες θερμίδες. Ένα μόνο κομμάτι της μας δίνει περισσότερες από 380 θερμίδες, καθώς το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αυγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

 Τέλος, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα γίνεται με αυγά, βούτυρο, αλεύρι, κρέμα γάλακτος, καρύδια, ξερά φρούτα, ζάχαρη και κονιάκ, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Ειδικότερα, μία μερίδα αποδίδει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λιπαρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ