Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή: Απόφαση για διάλογο με Τσίπρα και σύμπλευση με Τέμπη και Μικροθήβες  (upd)

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, 11/2/ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στη Πέλλα με τη συμμετοχή περίπου 53 μπλόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr αποφασίστηκε αγωνιστική σύμπλευση με τα Τέμπη και της Μικροθήβες και άμεση συνάντηση (αρχές της επόμενης εβδομάδας) για διάλογο με τον Αλ. Τσίπρα επί των προτάσεων των αγροτών.

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για μια τέτοια συνάντηση ενώ εμφανίζεται διατεθειμένος για σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Το ΑΠΕ έγραψε για το ίδιο θέμα:

Με τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες και θα αποστείλουν το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύονται να προσέλθουν σε διάλογο οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων -αριθμεί 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα- όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Γιάννης Παναγής.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στη σημερινή συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλήνια Επιτροπή στην Πέλλα, και διήρκησε για περισσότερες από πέντε ώρες, «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση συμφώνησε με την κίνηση αυτή (28 ναι και 15 σε αναμονή)».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «επειδή υπήρξαν και κάποιοι που εκδήλωσαν την επιθυμία να το συζητήσουν πρώτα με τους συμμετέχοντες στα μπλόκα που εκπροσωπούν, θα περιμένουμε την οριστική τους απάντηση μέχρι το Σάββατο, νωρίς το μεσημέρι, όπως και αυτών που συντάσσονται μαζί μας και δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν».

Μάλιστα, με βάση την προθεσμία που δόθηκε, ο Γιάννης Παναγής απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους εκπροσώπους των μπλόκων που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να προσθέσουν και αυτοί τυχόν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις «προτάσεις μας, να τις υπογράψουν και έτσι να πάμε στον διάλογο όλοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα που βρισκόμαστε στο δρόμο για περισσότερες από 20 ημέρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παναγής επισήμανε «οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους». Διευκρίνισε μεταξύ άλλων, «θέλουμε έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση που συγκάλεσε για σήμερα στην Πέλλα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο επικεφαλής, Χρήστος Γκόντιας, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν απέχουμε πολύ από τις προτάσεις των Τεμπών. Συμφωνούμε ίσως και στο 80% αυτών, απλώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν μικρές προσθαφαιρέσεις, αλλά και να είναι υπογραμμένο το τελικό κείμενο από το σύνολο των μπλόκων στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε δε, «οι οριστικές βέβαια αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα από όλους μας».

Στην έναρξη της συνάντησης, που είναι κλειστή, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» τον αγώνα των αγροτών, ενώ σημείωσε «οι κινητοποιήσεις του πρωτογενούς τομέα τυγχάνουν της συμπάθειας του κόσμου, ενώ έχουν στρατευτεί με αυτές πλήθος Ελλήνων από άλλες επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες».

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει καθώς «τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό πλήττουν όλους τους Έλληνες και αν ψηφιστούν θα σβήσει ο πρωτογενής τομέας, το μέλλον των παιδιών της χώρας μας και η Ελλάδα γενικότερα».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι «οικονομικές κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ενώ η χώρα μας έχει μια ιδανική ευκαιρία να το πράξει, επιχειρείται η ακύρωση του κλάδου». Ωστόσο, ο ίδιος κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να είναι ενωμένοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «να κυριαρχήσει το εμείς και όχι το εγώ».

Στην έναρξη της συνάντησης το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Γιάννης Παναγής, από μπλόκο Κερδυλλίων, επισήμανε «γενική παραδοχή αποτελεί ότι η ομιλία του πρωθυπουργού χθες απογοήτευσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, που περίμεναν σαφείς θέσεις και βελτιωτικές προτάσεις», ενώ αναφορικά με την κάθοδο στην Αθήνα τόνισε: «Με λύπησε το γεγονός ότι ορίστηκε για την Παρασκευή. Είχαμε προτείνει και θα ήταν καλύτερα εάν αυτό το Πανελλαδικό, Παναγροτικό Συλλαλητήριο γινόταν τη Δευτέρα ή την Τρίτη».

Πάντως, από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα αύριο περισσότερα από 20 συνολικά λεωφορεία, ενώ πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε με τα ΙΧ οχήματά τους.

Τονίζεται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όλες οι πλευρές, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούν ή όχι με την κάθοδο στην Αθήνα, δεν θα εμποδίσουν κάποιον που θέλει να το πράξει. Μάλιστα μας σημείωσαν, ότι «τα μπλόκα θα διευκολύνουν όσους «έχουν αποφασίσει να κάνουν το ταξίδι για την πρωτεύουσα».