Φερέοικος: Τα σαλιγκάρια βρήκαν το σπίτι τους!
Τα σαλιγκάρια αποτελούν μία από τις αρχαιότερες και πιο θρεπτικές τροφές τις οποίες κατανάλωνε ο άνθρωπος για επιβίωση. Σε πολλά σημεία του αρχαίου κόσμου η κατανάλωσή τους ήταν πολύ συχνή. Όπως ήταν φυσικό, η επιθυμία για σαλιγκάρια μεταφέρθηκε μέσα στα χρόνια φτάνοντας μέχρι και σήμερα, δημιουργώντας μια τεράστια βιομηχανία στον κόσμο των εστιατορίων. Σε μια εποχή που η οικονομία καταρρέει, δυο κορίτσια από την Κόρινθο κι ένα συμπαθές μαλάκιο έρχονται να θυμίσουν ότι μόνο με σκληρή δουλειά και υπομονή έρχεται η επιτυχία.
Ένα πιάτο με 12 σαλιγκάρια που κόστιζε 37 ευρώ σε εστιατόριο της Ελβετίας, ήταν η αφορμή για τις αδελφές Μαρία και Πένυ Βλάχου να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητές και να στραφούν στην εκτροφή σαλιγκαριών. Κι όπως λένε οι ίδιες, δεν το μετάνιωσαν καθόλου. «Η αλήθεια είναι ότι ενώ ήμουνα καθηγήτρια ιταλικής και ισπανική γλώσσας, πάντα μου άρεσε να είμαι κοντά στην φύση», δηλώνει η Πένυ.
Άφησαν τις δουλειές τους
Η Μαρία και η Πένυ δεν αναζητούσαν απεγνωσμένα κάποια δουλειά για να επιβιώσουν. Η Μαρία δούλευε ως μεταφράστρια (κατέχει εννέα ξένες γλώσσες) στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ενώ προηγουμένως ήταν λέκτορας πορτογαλικής και ιταλικής γλώσσας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης. Υπήρξε διευθύντρια σπουδών ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Σμύρνης και στην Τουρκία. Αλλά και η Πένυ εργαζόταν ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια, καθώς και σε τουριστικές μονάδες και στα ΚΕΕ του Νομού Κορινθίας.
Φερέ-οικος
«Πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη έρευνα για την εκτροφή σαλιγκαριών και αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Όταν επιστρέψαμε δημιουργήσαμε ένα μικρό εκτροφείο. Το 2008 ιδρύσαμε την δική μας εταιρεία, την Fereikos (φερέοικος). Το όνομα βγαίνει από τα αρχαία λήμματα «φέρω» και «οίκος», δηλαδή «κουβαλώ το σπίτι μου» και συμβολίζει το σαλιγκάρι, αλλά και εμάς ως οικογένεια», μας περιγράφει η Πένυ Βλάχου.
Σήμερα η Fereikos-Helix, με έδρα την Γλυφάδα Αρχαίας Κορίνθου, δραστηριοποιείται στη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Συνεργάζεται με εκτροφείς σαλιγκαριών στην Ελλάδα και το 2013 επεκτάθηκε στη Γερμανία, Ισπανία και στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 203 εκτροφεία. Εκτρέφουν ένα συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριών, τα helix aspersa muller. Είναι η πιο συνήθης ποικιλία στην χώρα μας και ταυτόχρονα η πιο ακριβή ποικιλία στον κόσμο.
«Φερέοικος Γεύσεις»
Έως και σήμερα, για να φτάσει στο τραπέζι μας το εκλεκτό αυτό έδεσμα, απαιτούσε μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία καθαρίσματος. «Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που είναι εύκολα στο μαγείρεμα. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει κατεψυγμένα σαλιγκάρια, ζυμαρικά και σούπες έτοιμα σε λίγα λεπτά», μας εξηγεί. Και ενημερώνει ότι, από τον Ιανουάριο του 2016 η Fereikos θα παρουσιάσει 2 νέες σειρές προϊόντων. Τα «Έτοιμα Γεύματα», τα οποία θα είναι σαλιγκάρια μαρινάτα και σάλτσες με σαλιγκάρι. Όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά και γλουτένη. Πρόκειται για συσκευασμένα και πιστοποιημένα προϊόντα για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του καταναλωτή. Μπορείτε να τα αναζητήσετε σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και σύντομα σε σημεία Ηoreca και επιλεγμένα Super Market.
Πένυ Βλάχου:«Δεν το βάζουμε κάτω»
Ρωτήσαμε επίσης την Πένυ Βλάχου, «Πως πήγε η φετινή χρονιά και τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που θα επέλεγε να ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο». Και να τις μας είπε στην επικοινωνία μας.
Η φετινή χρόνια είχε αρκετές δυσκολίες και μεταβλητές. Σε μια περίοδο όπου εμείς συνεχίζουμε να εξάγουμε το 93% και να αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας, οι δυσκολίες όπως η επιστροφή του ΦΠΑ, η αύξηση του φπα απο 13% σε 23% στα φρέσκα σαλιγκάρια, οι αυξανόμενοι φόροι κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την εργασία μας. Εμείς από την πλευρά μας δεν το βάζουμε κάτω. Αναπτυσσόμαστε διαρκώς παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες έτσι ώστε να στηρίξουμε όσο μπορούμε την επιχειρηματικότητα, την ελληνική οικονομία και φυσικά τον τόπο μας.
Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι μια συνδυαστική καλλιέργεια μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής απαιτεί αρκετή υπομονή. Οι καιρικές συνθήκες αλλά και η διαχείριση επηρεάζουν σημαντικά την προσπάθεια. Το κράτος δεν στηρίζει την ενασχόληση νέων με τον πρωτογενή τομέα. Από τον Ιανουάριο του 2011 έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο για τις εξαγωγές σαλιγκαριών στην Κίνα και ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Δυστυχώς ουσιαστική κρατική βοήθεια δεν υφίσταται.