Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Θεσσαλονίκη

Οι ζωονόσοι δεν επηρεάζουν τις ενισχύσεις λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στο νομό Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε σε βουστάσιο, στον οικισμό Άνω Βρασνών, όπως δήλωσε την Παρασκευή, 13/11, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μίνα Μπόρη.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η κ. Μπόρη είπε πως το κρούσμα εντοπίστηκε σε εκτροφή με 75 αγελάδες ύστερα από κτηνιατρικό έλεγχο, ενώ στην περιοχή γύρω από το βουστάσιο, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης άρχισαν να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς μέτρα για την ασφαλή διακίνηση γάλακτος και κρέατος.

Με δεδομένο ότι ο κτηνοτρόφος δεν ενημέρωσε την κτηνιατρική υπηρεσία για το κρούσμα, η κ. Μπόρη επισημαίνει ότι η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και υπάρχουν και αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον κτηνοτρόφο και δεν δηλωθεί. «Ήδη έχουν περάσει για έλεγχο από όλες τις εκτροφές οι κτηνίατροι και τώρα θα ενταθούν τα μέτρα σ’ όλο το νομό» τόνισε.

Τα μέτρα

Στη μονάδα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα θα θανατωθούν και θα ενταφιαστούν όλα τα ζώα (συνολικά 74 αγελάδες), ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Όπως εξήγησε η κ. Μπόρη, ήδη δημιουργήθηκε η ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων με ακτίνα από την εκτροφή και 20 χιλιομέτρων ζώνη επιτήρησης και μέσα σε αυτές τις ζώνες εφαρμόζονται μέτρα τόσο όσον αφορά τη διακίνηση των ζώων του γάλακτος και του κρέατος.

Πηγή: Βήμα