Το φιάσκο Αποστόλου και το βαρύ «κατηγορώ» προς τους αγρότες

Αποστόλου: Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού

Με μια προκλητική ανακοίνωση 396 λέξεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά αποκαλώντας τους χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα που μετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, υποκινούμενους από «προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς».

Δύο ακριβώς ώρες μετά την απόφαση για ματαίωση των εγκαινίων της κορυφαίας στιγμής του πρωτογενούς τομέα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Αποστόλου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA», υποστηρίζοντας ότι η οργή λαού, του αγροτικού λαού, δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών!

Έφτασε στο σημείο να μη δεχθεί ούτε την ευθύνη που έχει για τη ματαίωση των εγκαινίων ρίχνοντάς την αφενός στη διοίκηση της ΔΕΘ αφετέρου στην παράκληση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να αποφύγει «κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη» που τον φιλοξενεί!

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά άλλοθι για την αναποτελεσματικότητά του από τα κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους από τους οποίους ζήτησε «να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους»!

Το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.
Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για  αναπτυξιακή πορεία.
Έχουμε  πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως  έχουμε τους ανθρώπους  που θέλουμε  να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε  τη χώρα στο δύσκολο  αλλά  ελπιδοφόρο δρόμο  που  μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε  να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας   μεγαλύτερη  είναι αυτή  της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει  πρωτεύουσα θέση. Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».