Τυρί, σαλάμι, τζιν και άλλα προϊόντα με βάση την… κάνναβη

dania-tiri-salami-apo-kanavi

Μία εταιρεία αγροδιατροφής και προμηθειών από τη Δανία έρχεται να καταρρίψει το στερεότυπο ότι η κάνναβη στην αγροδιατροφή χρησιμοποιείται κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία, στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και δημητριακών.

Μπύρα και τζιν, τυρί, σαλάμι, αλλά και αμυγδαλόπαστα (marzipan) από κάνναβη είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που, ήδη, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο η συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο Henrik Rendboll, διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων της δανεζικής εταιρείας αγροτικών υπηρεσιών Mollerup Gods, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα αγροδιατροφής foodnavigator.com, αναφέρει πως «καλλιεργούσαμε την κάνναβη για χρήση στην κλωστοϋφαντουργία και ως υπόστρωμα εδαφοκάλυψης στις καλλιέργειες. Με τα έσοδα, αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε και να επενδύουμε και σε διατροφικά προϊόντα, ξεκινώντας με βασικά συστατικά κάνναβης, όπως ολόκληρους σπόρους, λάδι και αλεύρι».

Η εταιρεία καλλιεργεί μια φινλανδική ποικιλία κάνναβης, κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες της Δανίας, σε επτά διαφορετικά αγροκτήματα που έχουν και βιολογική πιστοποίηση. Η συγκομιδή της πρώτης ύλης «γίνεται ανά παρτίδες σε συγκεκριμένες περιόδους, ενώ η επεξεργασία της γίνεται με μηχανικά μέσα, τα οποία αναπτύσσουν θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί.

Με τη ζήτηση για τα προϊόντα να αυξάνεται με κατακόρυφο ρυθμό, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει πως «η καλλιεργήσιμη έκταση αυξήθηκε από 300 στρέμματα το 2015 σε 5.000 στρέμματα το επόμενο έτος».

Στην ποικιλία των προϊόντων, πλέον, περιλαμβάνονται πολλά και ιδιαίτερα προϊόντα, όπως μείγματα για ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα, σάλτσα πέστο, αλκοολούχα ποτά, όπως μπύρα και τζιν, δημητριακά granola και μπάρες για πρωινό, αλλά και ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων περιποίησης επιδερμίδας.