ΥπΑΑΤ: Μέχρι τέλος του έτους πληρωμές ΠΣΕΑ, υπολοίπων εξισωτικής, ενιαίας ενίσχυσης και βιολογικών

Ενημέρωση για τις πληρωμές που περιμένουν με αγωνία οι αγρότες παρέχει η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη.

Ο κ. Δαβάκης στην ερώτησή του ζητούσε την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες από τα ΠΣΕΑ 2011, από τον παγετό του 2015 σε διάφορες πληγείσες περιοχές της ΠΕ Λακωνίας, αλλά και τον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ της εξισωτικής αποζημίωσης 2015, των υπολοίπων της εξισωτικής προηγούμενων ετών 2008-13, της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 και τέλος για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για τα έτη 2012-14.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, κάνοντας χρήση στοιχείων του ΕΛΓΑ, ενημερώνει τον κ. Δαβάκη ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι ακόλουθες πληρωμές ως εξής:

  • Για τα ΠΣΕΑ 2011, ως αποζημίωση για τις καταστροφές από τους παγετούς Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011, οι ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς αναμένεται να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου 2015, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των ενισχύσεων το Δεκέμβριο 2015.
  • Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό 2015, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού, οι σχετικές αποζημιώσεις μάλλον θα καθυστερήσουν, και αυτό γιατί εκκρεμεί η κοινοποίηση των πινάκων ζημίας και η επεξεργασία τους από το αρχείο ΟΣΔΕ που δίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ. Οι πληγέντες παραγωγοί θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν μόνον εάν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα προς τον ΕΛΓΑ την εισφορά για το 2015.
  • Για τις πληρωμές της εξισωτικής ο λάκωνας βουλευτής ενημερώθηκε από τον υπουργό ότι ως το τέλος του Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συμπληρωματικές πληρωμές των ετών 2008-13, αλλά και η εκκαθάριση του έτους 2014. Παράλληλα στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι και η πληρωμή της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2015 θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου 2015.
  • Όσον αφορά στις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζει ότι οι συμπληρωματικές πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης και λοιπών καθεστώτων ενίσχυσης για τα έτη 2013 και 2014 θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη, το τμήμα της βασικής ενίσχυσης θα καταβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Τέλος, οι εκκρεμείς πληρωμές στα Βιολογικά ετών 2013-14 θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Πηγή: laconialive.gr