Νέος σχεδιασμός για τη φορολογία των αγροτών;

Νέος σχεδιασμός για φορολογία των αγροτών, σύμφωνα με στέλεχος του υπ. Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση των δανειστών, με το οικονομικό επιτελείο, ενώ τα ραντεβού των δύο πλευρών θα συνεχιστούν όλη την βδομάδα, από την Τρίτη και μετά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να αλλάξει ο σχεδιασμός για τη φορολογία των αγροτών, που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι συντελεστές 20 και 26%, ενώ υπήρξε συμφωνία με το κουαρτέτο για την εισφορά αλληλεγγύης και τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μένει να προσδιοριστούν το τι θα γίνει με το αφορολόγητο, με τους συντελεστές φορολόγησης και με το δημοσιονομικό κενό, εκεί μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να υπάρχει απόσταση.

Εφικτή συμφωνία με θεσμούς έως τις 25 Μαρτίου

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές.

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος, και 26% το 2017.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ