Χαιρετισμός Μ. Μπόλαρη στο Συνέδριο των Σαρακατσάνων

Χαιρετισμός Μ. Μπόλαρη στο Συνέδριο των Σαρακατσάνων

Θετική πρόκληση πολιτισμού, λαογραφίας, ιστορίας, οικονομικής θεωρίας, και περιβαλλοντικής συνείδησης χαρακτήρισε το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο 3ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι Σαρακατσάνοι στον χώρο και τον χρόνο» που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λαμία.

«Εστιάζω στο θετικό μήνυμα του Συνεδρίου» ανέφερε ο Μ. Μπόλαρης εστιάζοντας όπως είπε σε τρεις λέξεις «στράτα, βουνά, χειμαδιά», σημειώνοντας: «Οι τρεις αυτές λέξεις υποστηρίζεται πως συγκροτούσαν τη νομαδική κτηνοτροφική ζωή των Σαρακατσάνων πριν αρχίσει η μετεγκατάστασή τους σε πόλεις και χωριά. Περιγράφουν αναμφίβολα τη στενή σχέση με τη φύση, αλλά μας πληροφορούν ελάχιστα για ένα τρόπο ζωής που χαρακτήριζαν ειδικά οργανωτικά χαρακτηριστικά που καθόριζαν οι επιβιωτικές πρακτικές αλλά και η ηθική μιας μικρής κοινωνίας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Έναν οικονομικό συνεταιρισμό, του οποίου κεντρικός πυρήνας ήταν μια εκτεταμένη οικογένεια, μία μορφή παραγωγικού συνεταιρισμού που οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονταν στην κτηνοτροφία και τα παράγωγά της, αλλά κάλυπτε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής ζωής των συνεργαζόμενων ομάδων».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε: «Η παράδοση της κοινωνικής οικονομικής οργάνωσης των Σαρακατσάνων μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και συγκρότησης ενός νέου αναπτυξιακού παραδείγματος. Είναι πολλαπλά σημαντική επομένως η προσπάθειά σας να διατηρήσετε μια παράδοση που εμπεριέχει στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα δημιουργικά και αποδιαρθρωτικά στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η μακροχρόνια εμμονή μας σε ένα πολιτισμικό-αναπτυξιακό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας».