Αδιέξοδη μια νέα αύξηση φόρων στα προϊόντα καπνού, λέει ο Αλεξιάδης

Δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της κυβέρνησης η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού καθώς, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, «αντί να παίρνουμε περισσότερους φόρους, χάνουμε φόρους ακόμη κι απ’ αυτούς που είχαμε».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καmμένου, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε επίσης ένα νέο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων αλλά κι ένα αντίστοιχο για τα αλκοολούχα ποτά, το πρώτο μέχρι το τέλος του 2019 και το δεύτερο μέχρι το τέλος του 2024. Και στις δυο περιπτώσεις, όπως ανέφερε, πρόκειται για δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ε.Ε.

Αναλυτικά η απάντηση και ο διάλογος που είχε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης με τον κ. Καμμένο:

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):

«Κύριε Βουλευτά, δίνεται η δυνατότητα με την ερώτηση που καταθέσατε να ανοίξουμε το θέμα του λαθρεμπορίου καπνού, ένα θέμα το οποίο δεν απασχόλησε αυτές τις ημέρες δυστυχώς μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διότι προτίμησαν να κρύψουν το υπερόπλο που έχει πάρει το Υπουργείο Οικονομικών, το αυτοκινούμενο scanner πίσω από τις αποδείξεις και διάφορα άλλα πράγματα.

Έρχομαι στην ουσία της ερώτησής σας. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τα τρία έγγραφα από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από το Υπουργείο Εσωτερικών που λένε αναλυτικά όλα τα στοιχεία, για να μη χάσω χρόνο.

Εγώ συνοπτικά θέλω να πω ότι, όπως είναι δομημένο το φορολογικό μας σύστημα και οι μηχανισμοί αυτή τη στιγμή, κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αντί να παίρνουμε περισσότερους φόρους, χάνουμε φόρους ακόμη κι απ’ αυτούς που είχαμε.

Αυτή τη στιγμή περίπου ένα στα τέσσερα ή πέντε πακέτα τσιγάρα που πουλιούνται στην Ελλάδα είναι λαθραίο. Τα νούμερα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και για την υγεία των πολιτών, διότι πολλά από τα τσιγάρα που κυκλοφορούν δεν είναι απλά λαθραία, χωρίς δηλαδή τον αντίστοιχο φόρο, αλλά είναι τα λεγόμενα «μαϊμού», είναι δηλαδή επικίνδυνα για την υγεία και τα πνευμόνια του κόσμου.

Στο θέμα του νομοσχεδίου, έχουμε ήδη ένα αρχικό νομοθέτημα το οποίο έχει γίνει από τον κ. Νικολούδη, το οποίο ήταν ένα σημαντικό βήμα στο να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα. Αυτό το σημαντικό βήμα βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα νέο νομοθέτημα, το οποίο πρέπει να ενσωματώσει το κοινοτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2016.

Είμαστε, λοιπόν, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην τελική επεξεργασία αυτού του σχεδίου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα νέα εργαλεία γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα.

Με αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα να πάμε στα συστήματα ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων, των καπνικών προϊόντων γενικά, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως των αλκοολούχων ποτών, να ενσωματώσουμε την Οδηγία 40/2014, που πρέπει μέχρι τις 20 Μαΐου να την ενσωματώσουμε στο Εθνικό μας Δίκαιο και να καθιερώσουμε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο για τα τσιγάρα και τον καπνό είμαστε υποχρεωμένοι να καθιερώσουμε μέχρι το Μάιο του 2019 και για τα άλλα προϊόντα μέχρι το Μάιο του 2024. Υπάρχουν και εκεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι τεχνικές προδιαγραφές που θα έχει αυτό το σύστημα πρέπει να είναι συμβατές με τις τεχνικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούμε σε ευρωπαϊκό και σε πανελλαδικό επίπεδο να κάνουμε τον έλεγχο και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και με άλλες υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τομέα.

Όπως καταλαβαίνετε –και θα πω στη δευτερολογία μου για το αυτοκινούμενο scanner- προχωρούμε σε μια σειρά από μέτρα, για να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς, για να μπορούμε, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να κτυπήσουμε αποφασιστικά το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. »

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

«Έχω τα στοιχεία και θα τα καταθέσω και εγώ. Έχετε απόλυτο δίκιο που είπατε ότι, όταν προσπαθείς να αυξήσεις την τιμή των καπνικών και αναμένεις έσοδα, είναι όλα κάτω και ο πίνακας τα δείχνει. Δεν εισπράττεις αυτά που περιμένεις. Είναι λάθος τακτική και θα τα καταθέσω και εγώ για τα Πρακτικά, για όποιον ενδιαφέρεται.

Συγχρόνως, είναι και η μείωση των εσόδων και του τζίρου, διότι γίνεται και μια μείωση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα περίπτερα. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που ζουν απ’ αυτή τη δουλειά και θα πρέπει να το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας.

Έκλεισαν τα τελευταία χρόνια πέντε χιλιάδες περίπτερα και εκατόν πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις διανομής καπνικών προϊόντων εξαιτίας αυτής της πρακτικής, της άλογης αύξησης φόρων και της μείωσης του τζίρου.