Αλβανία: Η γεωργία, ο τομέας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2015

Ενεργοποίηση ρήτρας αναθεώρησης δικαιούχων των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων οι υποχρεώσεις των οποίων μεταφέρονται ως ανειλημμένες νέο στο ΠΑΑ

Σε συνέντευξή του, ο Α/Υπουργός Γεωργίας της, κ. E. Panariti σημείωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του α΄εξαμήνου 2015, η γεωργία είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2015 στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, η αγροτική παραγωγή ανήλθε, σε αξία, στα 4,4 δισ. Λεκ, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ήταν 2,9 δισ. Λεκ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, ειδικά όσον αφορά στα λαχανικά, εξήχθησαν 2,1 δισ. Λεκ, σε αντιδιαστολή με τα 946 εκατ. Λεκ της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Σε ποσότητα, εξήχθησαν 44.000 τόνοι λαχανικών, το α΄ εξάμηνο 2015, ενώ το α΄εξάμηνο του 2014 είχαν εξαχθεί 27.000 τόνοι.

Η παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 40%. Αύξηση καταγράφηκε, ακόμη, στην παραγωγή αυγών, γάλακτος και σταφυλιών. Ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής σημείωσαν, επίσης, οι ελιές και τα εσπεριδοειδή. Η επιφάνεια των θερμοκηπίων αυξήθηκε κατά 35%. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Panariti, είναι η διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει, ήδη, ξεκινήσει, αλλά πρέπει να επεκταθεί η καλλιέργεια μη παραδοσιακών ειδών, όπως ακτινίδια, φράουλες, μύρτιλλα, αβοκάντο, σπαράγγια, σαφράν και άλλα αρωματικά.