Αμαλιάδα: Ένταξη της σταφίδας στην αναθεώρηση του 2017

Αμαλιάδα: Ένταξη της σταφίδας στην αναθεώρηση του 2017

Θέμα ένταξης της κορινθιακής σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών στην ενδιάμεση αναθεώρηση που θα γίνει το 2017, θέτει για ακόμα μία φορά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ήδη, η Ομάδα Παραγωγών έχει ξεκινήσει επαφές με τους σταφιδοπαραγωγούς σε ολόκληρο τον Νομό Ηλείας, προκειμένου από κοινού, ενωμένοι όλοι οι παραγωγοί, να θέσουν το αίτημά τους και να διεκδικήσουν την υπαγωγή τους στο συνδεδεμένο προϊόν, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης της καλλιέργειας στον νομό.

Να σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, οι σταφιδοπαραγωγοί πληρώνονται επιδότηση βάσει των δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρώσει, ωστόσο ζητούν να μπει το προϊόν ως συνδεδεμένο στην ενιαία ενίσχυση, έτσι ώστε να επιδοτούνται επιπλέον οι παραγωγοί που συνεχίζουν να το καλλιεργούν. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλλιανάτο, θα ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υποβάλει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μη μείνουν εκτός οι σταφιδοπαραγωγοί από την αναθεώρηση του 2017.

Πρόκειται για ένα θέμα, όπως τονίζει ο ίδιος, που θα το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο, γι’ αυτό βρίσκονται σε επαφή με όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του νομού. Εκτιμάται ότι, εάν η συγκεκριμένη διαδικασία προχωρήσει, θα συμπεριληφθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης στρεμματικής ενίσχυσης περίπου 3.000 με 3.500 σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλλιανάτος, η ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης θα δώσει ένα κίνητρο στους σταφιδοπαραγωγούς να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν, θα καταστεί δυνατή η επίτευξη καλύτερης τιμής για τη σταφίδα, γεγονός πολύ σημαντικό για την επιβίωση και την ανάπτυξη του κλάδου.