Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες

Το κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες δυναμώνει μέρα με τη μέρα στη χώρα μας, και άνθρωποι κάθε ηλικίας, αποδεικνύουν έμπρακτα πως βρίσκονται στο πλευρό των χιλιάδων προσφύγων.

Πλατεία Συντάγματος

Σήμερα, στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση ειδών άμεσης ανάγκης. 

Μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, τα είδη θα συγκεντρώνονται, και θα προωθούνται άμεσα στους τόπους συγκέντρωσης των προσφύγων.

Οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες: Ρουχισμός και εφόδια (Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων, πόντσο), αδιάβροχα παιδικά, κάλτσες (απορροφητικές), εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, σακούλες απορριμάτων, πλαστικά πιάτα & ποτήρια, αλουμινένια σκαφάκια φαγητού, πλαστικά μαχαιροπήρουνα κα.), Τρόφιμα (εβαπορέ γάλα, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, γάλα σε σκόνη, βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια και κουτιά, τσάι απλό, χυμοί, σταφίδες, σπαγγέτι, κριθαράκι, όσπρια), Είδη προσωπικής υγιεινής (μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες κα.), Φάρμακα (γάντια μιας χρήσης, αντιδιαρροικά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες, γαστροπροστασία χάπια ενηλίκων, σπασμολυτικά ενηλίκων
αντιεμετικά, σιρόπια -ταμπλέτες, αντιφλεγμονώδη χάπια, αντισηπτικά χεριών, καραμέλες για το λαιμό κα.).

Πειραιάς 

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Πειραιά ενεργοποιεί τον πενταψήφιο αριθμό 15510 για όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Δημότες, εταιρείες και φορείς μπορούν να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους προσφορά, στα γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (Ζωσιμαδών 11 & Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2104101753/756).

Τα προϊόντα θα αποθηκεύονται και θα αποστέλλονται συντονισμένα στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών που είναι και η υπεύθυνη για τη διανομή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Κοζάνη

Έφθασαν το πρωί στην πόλη 370 πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης. Προέρχονται από τις προσφυγικές ροές που κατέκλυσαν τελευταία το λιμάνι του Πειραιά και κάποιοι από την περιοχή του Αλμυρού,ενώ οι περισσότεροι είναι από την Συρία και ελάχιστοι από το Ιράκ. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ζευγάρια με τουλάχιστον τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Εθελοντές πολίτες μέλη του Ερυθρού Σταυρού, της ελληνικής ομάδας διάσωσης, και πρόσκοποι υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του δήμου Κοζάνης καταγράφουν τους πρόσφυγες και εάν κάποιοι από αυτούς έχουν χρόνιες παθήσεις διακομίζονται στο ιατρείο που έχει στηθεί στο χώρο φιλοξενίας.

Οι εθελοντές βάζουν σε ξεχωριστούς χώρους τις εγκύους, ενώ σε άλλη αίθουσα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, στέλνουν τις μητέρες που έχουν στην αγκαλιά τους βρέφη μέχρι πέντε μηνών.

Ο γιατρός του νοσοκομείου Γρεβενών Συριανός Καχλάν που έχει καταγωγή από την Συρία και που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο χώρο της Λευκόβρυσης διαπίστωσε από μια πρώτη ματιά ότι η ομάδα των προσφύγων και ειδικά τα βρέφη που έφτασαν σήμερα στην Κοζάνη είναι καλά στην υγεία τους και από την καταγραφή που έγινε δεν υπάρχουν πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ειδομένη

Χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες Ενώσεις και Ομοσπονδίες από όλη τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία βάζουν καθημερινά το λιθαράκι τους για την φροντίδα των περίπου 15.000 προσφύγων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στους καταυλισμούς της Ειδομένης και στο Κέντρο Μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά.