Αποσυμφορούν την κίνηση στο τελωνείο του Προμαχώνα οι αγρότες

Κλείνουν τα διόδια στις Αφίδνες οι φυτωριούχοι Αττικής

Στο άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία προχώρησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 25/1 οι συμμετέχοντες στο μπλόκο.

Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, απλώς επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στα λεγόμενά μας, πως όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία».

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 25/1 οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν, αριθμώντας πάνω από 700 τρακτέρ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, την Τρίτη 26/1 στις 10.00 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στη συνάντηση των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο, στις 12.00 το μεσημέρι».

Την Τρίτη 26/1 αναμένεται επίσης να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο τον αποκλεισμό των δρόμων στις 25/1, στις 19.00-21.00 στα περισσότερα σημεία που έχουν στηθεί μπλόκα, το πρόγραμμα της Τρίτης 26/1 των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12.00 – 14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ