Αρωμα λαδιού από το Κολυμβάρι Χανίων

Χρειάστηκαν μόλις τρεις πενταετίες για να ξεχωρίσει στη διεθνή αγορά το ιδιαίτερης ποιότητας ελαιόλαδο της κρητικής εταιρείας «Κολυμπάρι ΑΕ».

Σήμερα, το λάδι με το χρυσοπράσινο χρώμα και το φρουτώδες άρωμα εμφιαλώνεται σε μικρά γυάλινα μπουκάλια πριν τοποθετηθεί στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας .

Η ελληνική εταιρεία «Κολυμπάρι ΑΕ», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της τυποποίησης λαδιού από το 1999, συνεργάζεται με 500 παραγωγούς από το Κολυμβάρι Χανίων, οι οποίοι της προμηθεύουν το 90% της συνολικής ποσότητας παραγωγής. Η φετινή χρονιά έχει δώσει μέχρι στιγμής γύρω στους 700 με 750 τόνους και όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος, Νικόλαος Μιχελάκης, «θα φτάσουμε στους 800 τόνους», προσθέτοντας πως «η ελαιοκομική χρονιά 2015-2016 πάει πάρα πολύ καλά».

Η ελαιοκομική χρονιά 2015 -2016 πάει πάρα πολύ καλά για την κρητική εταιρεία

Μπορεί η φετινή χρονιά να μην είναι η καλύτερη για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς οι ελιές είχαν υψηλές αποδόσεις πέρυσι -χρονιά που συνέπεσε με την ελαιοκομική κρίση στην Ισπανία, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής παραγωγής- αλλά και πάλι οι ελιές δείχνουν αντοχή, δίνοντας ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Από τους 800 τόνους της φετινής παραγωγής, οι 500 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με το brand name της εταιρείας και οι 300 με ιδιωτική ετικέτα.

Η εταιρεία Κολυμπάρι, όπως μας επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «έχει καταφέρει να παράγει ένα προϊόν αναλλοίωτο, διατηρώντας όλα τα συστατικά του, το χρυσοπράσινο χρώμα του, το φρουτώδες άρωμα και τη γεύση του, εφαρμόζοντας τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων».

Στόχος της εταιρείας ήταν εξαρχής η τυποποίηση ελαιολάδου, που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών και των καταναλωτών σε σχέση με την ποιότητα, την ποικιλία, την ασφάλεια του τελικού προϊόντος και την υγιεινή. Η εφαρμογή του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας ISO 22000:2005, σε συνδυασμό με τους συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, τις χημικές αναλύσεις από πιστοποιημένα χημικά εργαστήρια και το Χημείο του Κράτους, αλλά και την οργανοληπτική αξιολόγηση από διαπιστευμένο πάνελ δοκιμαστών ελαιολάδου, συμβάλλουν στην παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Y.X.