Αυξάνεται η κατανάλωση γιαουρτιού διεθνώς

Αυξάνεται η κατανάλωση γιαουρτιού διεθνώς

Της Ελένης Σταύρου

Υψηλή διείσδυση στο καλάθι της νοικοκυράς παρουσιάζει το γιαούρτι αφού, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το 75% των Ελλήνων καταναλωτών τρώει γιαούρτι περισσότερες από μια φορά το μήνα και το 97% τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η αγορά γιαουρτιού και επιδορπίων στη χώρα μας εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 16% από τη συνολική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στην Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και την Ωκεανία πραγματοποιείται το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης γιαουρτιού, σύμφωνα με στοιχεία των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Άπω Ανατολή και την Ωκεανία η κατανάλωση γιαουρτιού εκτιμάται ότι ξεπερνά ετησίως τους 5 εκατομμύρια τόνους.

Οι κύριες χώρες παραγωγής γιαουρτιού και λοιπών ζυμωμένων προϊόντων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά σειρά όγκου παραγωγής η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ρουμανία.