Αυξημένες οι φυτεύσεις συμπύρηνου ροδάκινου

Υπαρκτός ο κίνδυνος η παραγωγή να καταλήγει στα σκουπίδια

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται η παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου

Την προσοχή των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου εφιστούν οι μεταποιητές, αφού, σύμφωνα με όσα εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, οι ποσότητες που θα παράγονται τα επόμενα χρόνια ίσως να μην είναι διαχειρίσιμες.

«Τα 4 τελευταία χρόνια παρατηρούμε αναστροφή του ρυθμού φυτεύσεων εις βάρος των επιτραπέζιων και υπέρ των συμπύρηνων ροδάκινων. Αυτό αρχίζει να μας ανησυχεί, διότι τα στοιχεία του ΟΣΔΕ μας λένε ότι το 2014 είχαμε 118.000 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα ενώ το 2015 δηλώθηκαν 162.000 στρέμματα. Μια θεαματική αύξηση δηλαδή», αναφέρει ο Κ. Αποστόλου.

Και προσθέτει: «Επίσης, τον φετινό χειμώνα, βλέπουμε ότι πραγματοποιούνται αρκετές φυτεύσεις, με αποτέλεσμα να αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των στρεμμάτων την άνοιξη. Οι φυτεύσεις που έγιναν τα έτη 2011 – 2012 ξεκινούν την παραγωγή από το φετινό καλοκαίρι ενώ τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν από το 2013 έως το 2015 με ομαλές καιρικές συνθήκες θα δώσουν παραγωγή η οποία δεν είναι πρακτικά διαχειρίσιμη». Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΕ έχει ζητήσει από τους παραγωγούς πριν προχωρούν σε φυτεύσεις να συνεννοούνται με τις βιομηχανίες και τις Ομάδες τους, ώστε να διασφαλίσουν την απορρόφηση της παραγωγής τους.

Από τα 118.000 στρ. το 2014, δηλώθηκαν 162.000 στρ. το 2015

Προειδοποιούν για τις αυξημένες φυτεύσεις συμπύρηνου ροδάκινου οι μεταποιητέςΗ περσινή χρονιά

Μειωμένη κατά 125.000 τόνους, σε σχέση με το 2014, ήταν το 2015 η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), η παραγωγή προσέγγισε τους 300.000 τόνους συνολικά για κάθε χρήση, έναντι 425.000 τόνων την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ποιότητά της χαρακτηρίζεται ως «μέτρια».

Επιπλέον, μεγάλη ποσότητα ροδάκινων μαζεύτηκαν άγουρα-πράσινα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν ποσότητα-κιλά. Η τροφοδοσία των εργοστασίων έγινε ικανοποιητικά στην περίοδο της ποικιλίας KATERINA ενώ ήταν προβληματική στη συνέχεια, στις ANDROSS, EVERTS κ.λπ.

Χρήστος Διαμαντόπουλος