Αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ

Τα προϊόντα αυτά μπορούν εύκολα να ανοίξουν τον δρόμο της εξωστρέφειας

Αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ

Τα ελληνικά προϊόντα, που είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), έχουν εισχωρήσει δυναμικά στο εξωτερικό. Το καθεστώς για την προστασία της ονομασίας προέλευσης και της γεωγραφικής ένδειξης θεσπίστηκε αρχικά από την ΕΕ το 1992. Η διάθεση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, που ουσιαστικά ταυτοποιούν τα προϊόντα με τον τόπο καταγωγής τους, καθώς και την ποιότητά τους από το ιδιαίτερο γεωγραφικό τους περιβάλλον, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό. Η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία των προϊόντων ΠΟΠ γίνονται αποκλειστικά και μόνο σε οριοθετημένες περιοχές και σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές.

Τα προϊόντα αυτά είναι μοναδικά, συνδέονται με την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και μπορούν εύκολα να ανοίξουν τον δρόμο της εξωστρέφειας, αρκεί να γίνει στοχευμένη η ανάδειξή τους, η προώθησή τους και η προβολή τους σε διεθνές επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες για την προώθηση των προϊόντων μας αυτών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, διότι σε ολόκληρο τον κόσμο καταγράφεται στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Πλήγμα για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ είναι οι απομιμήσεις και οι οικειοποιήσεις, οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο και παράνομο ανταγωνισμό. Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 100 προστατευόμενα προϊόντα, όπως κρασιά, ελαιόλαδα, τυριά, φρούτα, λαχανικά, ελιές.

Τέτοια προϊόντα, γνωστά σε όλους, είναι η ελληνική φέτα, οι ελιές Καλαμάτας, ο κρόκος Κοζάνης, το κουμκουάτ Κέρκυρας, η πατάτα Νευροκοπίου, τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, η μαστίχα Χίου, η σταφίδα Ηλείας, το ελαιόλαδο Κεφαλλονιάς κ.λπ.

ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ωμού κρέατος και γάλακτος από την Αρμενία, διότι εντοπίστηκε κρούσμα αφθώδους πυρετού. Η απαγόρευση δεν αφορά τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Ο Οργανισμός Transparency International, με έκθεση αξιολόγησης της διαφθοράς, κατατάσσει την Αρμενία στην 95η θέση μεταξύ 168 χωρών, τη Γεωργία στην 48η θέση και το Αζερμπαϊτζάν στην 119η θέση.

ΜΑΡΜΑΡΟ

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ακατέργαστου μαρμάρου παγκοσμίως και, ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας επεξεργασμένων προϊόντων μαρμάρου.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Αύξηση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου κατέγραψε η Σουηδία το 2015. Οι εξαγωγές της, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2015, σημείωσαν αύξηση 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στη Στοκχόλμη. Το 59% των εξαγωγών της πραγματοποιήθηκε προς τις χώρες της ΕΕ και το 39% προς την ευρωζώνη. Η βασική εξαγωγική της αγορά είναι αυτή της Γερμανίας και ακολουθούν της Νορβηγίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υ.Χ.