Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Έμφαση στην αγροδιατροφή με το νέο επενδυτικό

Το παράθυρο ελπίδας που ανοίγει στο θέμα της Αγροδιατροφής και του Αγροτουρισμού, μέσα από συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ΚοινΣΕΠ , clusters, ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τον επενδυτικό νόμο και το ΠΑΑ για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκαν  αναλυτικά πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για 3,6 δις  ενισχύσεων.

Ο κ.Χαρίτσης εξήγησε πως από απλό άθροισμα μεμονωμένων  επενδύσεων, το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, έχει συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική και στοχοθεσία, που αφορά στην εξωστρέφεια. Ο ίδιος τόνισε πως θα ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μίλησε για υπερεντάξεις, για «φέσια» και για «πολιτική με λεφτά που δεν υπήρχαν».

Στο θέμα της αγροτικής ανάπτυξης αναφέρθηκε αναλυτικά ο βουλευτής Πέλλας, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος μίλησε για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, οι οποίοι δεν ωφέλησαν, αφού τα κονδύλια μοιράστηκαν στους  λίγους και μόλις το 4% μοιράστηκε το 44%

Στον τομέα της Αγροδιατροφής αναφέρθηκε και η βουλευτής Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα, η οποία κάλεσε τους παριστάμενους να ψηφίσουν το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, το οποίο κάνει τη διαφορά γιατί δίνει δυνατότητες στην πρωτογενή παραγωγή,  τους συνεταιρισμούς αλλά και στα clusters (συστάδες επιχειρήσεων).

Για το ΠΑΑ και τη συνολική βοήθεια προς τον αγροτικό τομέα , μέσα από το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, ο Γεώργιος Ντζιμάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης. Στους πόρους που κατευθύνονται στην αγροτική ανάπτυξη αναφέρθηκε κι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τις καταστροφές που έγιναν στο νομό του, από ανεμοστρόβιλο στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο Αλέξης Χαρίτσης υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μίλησε για προβληματική κατανομή πόρων τα προηγούμενα χρόνια σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα κριτήρια ήταν αποσπασματικά , χωρίς εθνικό σχέδιο ή διακριτούς στόχους για την περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή. Σημείωσε πως υπήρξε χαμηλή προστιθέμενη αξία και σαθρό μοντέλο, που βασίστηκε σε φούσκες με υπερσυγκέντρωση ενισχύσεων, σε επενδύσεις χαμηλής τεχνολογίας. Υποστήριξε πως το νέο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε καινοτομία, δίκτυα κι οικονομίες κλίμακας, που ξεφεύγει από την επιδοματική λογική. Μίλησε για αύξηση της συνεργατικής κουλτούρας και ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σημείωσε πως η χώρα είναι η πρώτη ως προς την απορρόφηση και την ένταξη των προγραμμάτων και ως το Σεπτέμβρη θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% στο νέο επενδυτικό.

Άννα Στεργίου