Γαλλία: «πειραματισμοί» για την επισήμανση προέλευσης κρέατος και γάλακτος

Η (όψιμη) απάντηση Αποστόλου για τη νοθεία στο γάλα που έφερε στο φως η «ΥΧ»

Μια μυστηριώδη δήλωση έκανε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο περιθώριο του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής ώστε η Γαλλία να έχει τη δυνατότητα να «πειραματιστεί» για έναν χρόνο σχετικά με την επισήμανση της προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η συγκεκριμένη δήλωση, που πέρασε στα ψιλά της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας, ενδέχεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ειδικά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που πρότειναν την επισήμανση της προέλευσης ως ενδεδειγμένη λύση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στον τομέα του γάλακτος. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η χώρα μας. Στη Γαλλία το ζήτημα έχει ανακινηθεί εδώ και έναν χρόνο, με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την επισήμανση της χώρας προέλευσης για κρέας σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεδομένου ότι η σχετική έκθεσή της του Δεκεμβρίου του 2013 έδειξε σαφώς ότι οι καταναλωτές το επιθυμούν. Μετά από πολύμηνη πίεση προς τις Βρυξέλλες, ο Λε Φολ κοινοποίησε πριν από έναν μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο διατάγματος που επιτρέπει τον πειραματισμό στη Γαλλία για την εφαρμογή της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης του ωμού κρέατος και του γάλακτος, εφόσον υπερβαίνουν το 50% αναλογίας στο τελικό προϊόν.

Για το κρέας προτείνεται η αναγραφή της «χώρας γέννησης, πάχυνσης και σφαγής» των ζώων και για το γάλα της χώρας «συλλογής, συσκευασίας και μεταποίησης». Να σημειωθεί ότι, με βάση τον Κανονισμό 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, η Κομισιόν δεν έχει καμία υποχρέωση για ανάληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“ΥΧ”