«Δεν θα γυρίσουμε με σκυμμένο το κεφάλι» λένε οι αγρότες

Ομιλίες Σύνταγμα

Με συνθήματα και κρατώντας σημαίες στα χέρια οι αγωνιζόμενοι αγρότες υποδέχτηκαν – παρά την βροχή – λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα στο βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα τους ομιλητές.

Πρώτο στο βάθρο των ομιλητών ανέβηκε ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος έκανε λόγο για αγρότες που βρίσκονται παγιδευμένοι στον δρόμο και ακόμη δεν έχουν φτάσει στην Αθήνα, ενώ επισήμανε ότι οι ξεσηκωμένοι αγρότες είναι βιοπαλαιστές και όχι λαμόγια. «Παλεύουμε για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, γιατί με αυτά τα μέτρα δεν θα έχουμε ούτε σήμερα. Παλεύουμε για να μην μας πάρουν τα κτήματά μας, την γη μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι με την δυναμική που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα «μπορούμε να ασκήσουμε την μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση». Επισήμανε δε, ότι δεν μπορούν να προσέλθουν σε έναν διάλογο, όπου θα ακούσουν λόγια συμπόνοιας και στο τέλος να γυρίσουν πίσω με σκυμμένο το κεφάλι. «Διάλογος θα υπάρχει μόνο όταν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», είπε.
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε στην συνέχεια ο Μανώλης Καραντούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος κάλεσε όλοι μαζί από κοινού «να υψώσουμε εργατικό ενιαίο μέτωπο γιατί μπορούμε και έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε». 

Από το μπλόκο Προμαχώνα, ο εκπρόσωπός τους Γιάννης Τουρτούρας είπε ότι «τα οχυρά δεν παραδίνονται, αλλά μόνο κατακτιούνται. Ουέ και αλλοίμονό τους αν προσπαθήσουν να σπάσουν τα μπλόκα. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε μέχρι τέλους. Όταν η αγροτιά είναι ενωμένη δεν νικιέται». 

«Όχι στο ξεπούλημα της ελληνικής γης», τόνισε στην συνέχεια ο Γιάννης Βάγγος, από το μπλόκο Κάστρου, σημειώνοντας ότι από δω και πέρα χρειάζεται πολύ δουλειά. «Υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν να κόψουν τα ποδάρια μας. Εμείς δεν θα τους αφήσουμε», είπε.
Από το μπλόκο Μαλγάρων ο Κώστας Ανιστίδης, επισήμανε ότι «τώρα δεν βρέχει. Δακρύζει ο ουρανός μπροστά στο μεγάλο αγώνα των αγροτών».

«Δεν πάει πλιό», τόνισε στην συνέχεια ο Μανούσος Σταβιενουδάκης από το μπλόκο Μεγάλων Χωραφιών Χανίων, ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου «να σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης».

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία.

Ανθή Γεωργίου