Διατίμηση σε είδη διατροφής στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη

Διατίμηση σε είδη διατροφής στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη - Ειδομένη

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία θα επιβάλλονται ανώτατες τιμές πώλησης σε νερό, τσάι, ροφήματα, τοστ, που προμηθεύονται πρόσφυγες στη διαδρομή τους στην Εθνική Οδό προς την Ειδομένη. Αυτό ανακοίνωσαν νωρίτερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντ. Παπαδεράκης, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι καταδικαστέα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες δράσης που αναλαμβάνει το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανακούφιση των προσφύγων. Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν επιχείρηση αλληλεγγύης μέσω φορέων συλλογικότητας και 19 εμπορικών συλλόγων από τις περιοχές που βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δωρεάν αποστολή δεμάτων μέσω ΕΛΤΑ προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου με την ένδειξη «ταχυδρόμοι αλληλεγγύης», προσφορές από ιδιώτες και διατίμηση βασικών ειδών διατροφής στον οδικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον Αντ. Παπαδεράκη, αύριο αναμένεται η απόφαση που θα εκδοθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία θα προβλέπει απαλλαγή των προσφορών επιχειρήσεων από ΦΠΑ, όπως έγινε στο παρελθόν για τους πυρόπληκτους. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δωρεές θα πηγαίνουν στις στοχευμένες δράσεις, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, του ΣΕΒΤ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και των ΕΛΤΑ, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.

Tα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται είναι:

  • Τρόφιμα: παστεριωμένο γάλα 1lt μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία, που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια).
  • Είδη ατομικής υγιεινής: μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες.
  • Λοιπά είδη: πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια.

Oι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν κάποια από τα παραπάνω είδη, μπορούν να επικοινωνούν είτε με τον αντίστοιχο φορέα είτε με τη Γενική Γραμματεία στα τηλέφωνα: 210-3822077, 3893492, 3821054 και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: [email protected] και με τη ΓΣΕΒΕΕ (210-381660). Οι ιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή 210-3821054 και στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.