Διευκρινήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για την οζώδη δερματίτιδα

Συμβουλές από τη ΔAOΚ της ΠΑΜ-Θ μετά τo κρούσμα Οζώδους στην Τουρκία

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα και ανυπόστατες πληροφορίες που διαδίδονται , η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , θέλοντας να ενημερώσει το ευρύ κοινό και όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας σχετικά με την κατάσταση της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφέρεια, ανακοινώνει τα εξής:

  1. Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των υπαρχόντων βοοειδών (σε ποσοστό πάνω από 95%), σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Απομένει ο εμβολιασμός κάποιων σποραδικών ορεινών εκμεταλλεύσεων με πολύ μικρό αριθμό βοοειδών, αμέσως μετά την επιστροφή τους σε προσβάσιμες περιοχές.
  2. Έχει αρχίσει ήδη και ο εμβολιασμός της Δράμας (κάλυψη 21%), για την οποία άλλωστε η απόφαση εμβολιασμού εκδόθηκε στα τέλη Νοέμβρη, με δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν με πιστώσεις της Περιφέρειας, των κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων της περιοχής.
  3. Μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων , καθώς μόνο στη Ροδόπη εμφανίζονται πλέον κάποια σποραδικά κρούσματα μικρών ανεμβολίαστων ή προσφάτως εμβολιασθέντων εκτροφών. Σε όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες έχει να εμφανιστεί νέο κρούσμα σχεδόν δύο μήνες ή και παραπάνω, ενώ δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στην Δράμα.
  4. Από το σύνολο των 108.850 δόσεων που θα χρησιμοποιηθούν τελικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, 49.000 δόσεις έχουν αγοραστεί με δαπάνη των κτηνοτρόφων, 3000 από επιχειρήσεις της περιοχής, 45.850 με δαπάνη της Περιφέρειας ΑΜΘ και μόλις 11.000 δόσεις μας χορηγήθηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  5. Πλέον των δαπανών για την αγορά των εμβολίων , η Περιφέρεια εξασφάλισε πιστώσεις
  • Για την διενέργεια σεμιναρίων κτηνιάτρων και παραγωγών
  • Συναντήσεων με εδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε
  • για καύσιμα, μετακίνηση, διαμονή και διανυκτέρευση όλων των κτηνιάτρων που χρειάστηκε να μετακινηθούν στον Έβρο για να εμβολιαστεί η Περιφερειακή Ενότητα.

«Σημειώνουμε τέλος πως ούτε καρπωνόμαστε ούτε θέλουμε να καρπωθούμε προσπάθειες κανενός , απλά θέλουμε να αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε, σε άριστη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις μας και τελικά καταφέραμε να ελεγχθεί το νόσημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Της Μαρίας Αμπατζή