ΕΔΟΚ: Kαταστροφικές συνέπειες θα έχει στον τομέα κρέατος η επιβολή ΦΠΑ 23% στο βόειο

Στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στον τομέα κρέατος η επιβολή ΦΠΑ 23% στο βόειο κρέας, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή τα η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)

«Έχουμε πληροφορηθεί πως συζητείται η επαναφορά της αύξησης του Φ.Π.Α στο βόειο κρέας στο 23% που είχε επιβληθεί και αποσύρθηκε άμεσα τον περασμένο Ιούλιο, μετά τη γενική κατακραυγή και τη σύγχυση που προκάλεσε στην αγορά. Η εκ νέου επιβολή του ΦΠΑ 23% στο βόειο κρέας απειλεί την Ελληνική διατροφική και εμπορική αλυσίδα κρέατος με κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και καταστημάτων οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Παράπλευρες απώλειες θα έχουν και οι κλάδοι του Ελληνικού χοιρινού και Ελληνικού πουλερικού. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στο βόειο κρέας ως ισοδύναμο μέτρο είναι αδύνατο να αποδώσει τα αναμενόμενα ενώ θα έχει και καταστροφικά αποτελέσματα στο σύνολο του τομέα κρέατος», ανέφερε η Διοίκηση της ΕΔΟΚ.

Ανακοίνωση της ΕΔΟΚ για τη συμμετοχή της στην Έκθεση:

Στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης MEATDAYS 2015, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος ( ΕΔΟΚ) πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν, το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και οι δράσεις της ΕΔΟΚ και της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης – INTERBEV, που στοχεύουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην προβολή και ανάπτυξη του τομέα του κρέατος.

Η ΕΔΟΚ συμμετείχε επίσης σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης με δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για τον σκοπό και τις δραστηριότητές της. Στην ημερίδα, μίλησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Λευτέρης Γίτσας, με θέμα «Η πορεία της ΕΔΟΚ από την ίδρυσή της, οι δραστηριότητες και οι προοπτικές της», ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΚ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σταύρος Πέρρος, με θέμα «ρόλος του παραδοσιακού κρεοπωλείου στην αγορά και η συμβολή του ως σημείου σύνδεσης του παραγωγού με τον καταναλωτή», η Διευθύντρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κτηνίατρος κ. Γεωργία Μεθενίτου με θέμα «Έλεγχος υγιεινής και ποιότητας κρεάτων» και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΔΟΚ, Καθηγητής Ανδρέας Γεωργούδης με θέμα «Προτάσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος».

Η Γαλλική Διεπαγγελματική Οργάνωση INTERBEEF εκπροσωπήθηκε, με την κ. IlonaBlanquet η οποία μετέφερε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της INTERBEEF κ. Dominique Langlois και παρουσίασε τη δομή και το έργο της Γαλλικής Οργάνωσης και τον κ. Dominique Guineheux, Πρόεδρο της CVBE (Όμιλος Εταιριών Βόειου Κρέατος Ευρώπης). Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Χάρης Πανταζής – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΚ. Οι εκπρόσωποι της INTERBEEF μετέφεραν επίσης στο Προεδρείο της ΕΔΟΚ πρόσκληση για τη συζήτηση του περιεχομένου ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία συνεργειών για την ανάπτυξη της εθνικής παραγωγής, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την ενημέρωση των καταναλωτών για την αγορά και χρήση του κρέατος.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) έχει ως μέλη της τους επαγγελματίες του τομέα του κρέατος στην Ελλάδα, τον κτηνοτροφικό κλάδο, τους κρεοπώλες, τους μεταποιητές, το εμπόριο και τους κρεοπώλες. Βασικός σκοπός της είναι η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που συμβάλλει στην ορθότερη εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς του κρέατος και στη διατήρηση και ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του τομέα.