Ειδικά μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου

Μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου, ζήτησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για την περιφερειακή πολιτική και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών, ενώπιον της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου.

Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, και απευθυνόμενος στην Επίτροπο, υπογράμμισε ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ «παραμένει κενό γράμμα» στην εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της Συνοχής στις νησιωτικές περιοχές. «Η Κομισιόν πρέπει να κάνει περισσότερα για τα νησιά της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου», είπε ο ευρωβουλευτής.

«Αυτά τα νησιά είναι χώροι σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, με μεγάλα ελλείμματα υποδομών για τους κατοίκους, με τεράστιο κόστος μεταφορών και παράλληλα, εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος», προσέθεσε ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι έργα και όχι μόνο λόγια».

«Τα ελληνικά νησιά πληρώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών της λιτότητας», δήλωσε από μέρους του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής. Και αυτό γιατί καταργήθηκαν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως μειωμένος ΦΠΑ, εξήγησε, που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά νησιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που είναι γνωστό πως έχουν τα νησιά.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ αναφέρθηκε, επίσης, στο «ξεπούλημα» των αεροδρομίων σε ιδιωτικά και ξένα συμφέροντα, «με συνέπεια να αμφισβητείται εάν θα μπορέσει να επέλθει μείωση του κόστους, πράγμα κρίσιμο για τις μεταφορές», ενώ επισήμανε τις συνέπειες της πολύπλευρης προσφυγικής κρίσης, που υφίστανται τα νησιά του Αιγαίου καθώς και «την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χουντής έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών «στα ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος».

Στο άρθρο 174 της Συνθήκης αναφέρθηκε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Υπογράμμισε ότι το άρθρο «αναγνωρίζει ότι οι νησιωτικές περιοχές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν μόνιμα μειονεκτήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής». Τόνισε ότι τα μειονεκτήματα αυτά έχουν σχέση με τη δημογραφική τους κατάσταση, αλλά και τη φυσική θέση των νησιών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας αλλά και κοινωνικής συνοχής.

«Στην Ελλάδα τα νησιά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στην οικονομική κρίση», είπε ο κ. Μαριάς. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η τρόικα αντί να στηρίξει τα ελληνικά νησιά, κατάργησε το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και αύξησε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Παράλληλα έκανε και αυτός αναφορά στο «ξεπούλημα των πιο σημαντικών νησιωτικών, περιφερειακών αεροδρομίων» και επισήμανε το τεράστιο βάρος από τις προσφυγικές ροές.

«Η έλευση αυτού του τεράστιου αριθμού προσφύγων και η έλλειψη υποδομών δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα, ενώ έχουν συγχρόνως πλήξει την τουριστική εικόνα των νησιών. Απαιτούνται λοιπόν μέτρα συγκεκριμένα για τα νησιά του Αιγαίου και μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 13%», υπογράμμισε ο κ. Μαριάς.