Ελληνικό λαβράκι για τους Γερμανούς

Αν και δε φημίζονται για τις θαλάσσιες γευστικές προτιμήσεις τους, οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική τσιπούρα και το ελληνικό λαβράκι.

 Ενδεικτικό είναι ότι το 47% αυτών των ειδών, που καταναλώνεται σήμερα στη Γερμανία είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, πέρσι η χώρα μας εξήγαγε στη Γερμανία σχεδόν 3.000 τόνους αυτών των ψαριών, αξίας περίπου 15 εκ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποτελεί μια σχετικά μικρή αγορά για το ελληνικό ψάρι, με σημαντική, όμως, προοπτική ανάπτυξης, καθώς για την τσιπούρα και το λαβράκι παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωσή τους.

Άλλωστε οι συνήθειες των Γερμανών φαίνεται πως σιγά – σιγά αλλάζουν, και να στρέφονται στη μεσογειακή διατροφή, κυρίως για λόγους υγείας. Ακόμη και κρατικές πρωτοβουλίες (π.χ. Fisch Informationszentrum) επιδιώκουν να τους πείσουν για τα οφέλη από την κατανάλωση ιχθυηρών και άλλων θαλάσσιων προϊόντων. Προσπάθειες που αποδίδουν καρπούς, μιας και παρατηρείται μικρή αύξηση στην κατανάλωση ψαριών, κυρίως όμως στα κατεψυγμένα φιλεταρισμένα.

Σημαντικός αποδέκτης των ελληνικών ιχθυηρών στη Γερμανία αποτελεί το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που κατέχει το 14,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγέων ιχθυηρών προς τη Γερμανία.

Την ευκαιρία πάντως να ανακαλύψουν τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της των ελληνικών ψαριών είχαν οι χιλιάδες επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Anuga 2015 στη Κολωνία. Κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης, λειτούργησε στο ελληνικό περίπτερο χώρος γευσιγνωσίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιχθυοκαλλιέργειας, όπου περίπου 1.500 άτομα δοκίμασαν εδέσματα με τσιπούρα και λαβράκι!