Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ «Λυγουριό Ασκληπιείου»

Μάχη για την καθιέρωση μέσα στην κρίση

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ «ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ»

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Λυγουριό Ασκληπιείου» παράγεται από τη φημισμένη ποικιλία μανάκι σε «εξαγωγή εν ψυχρώ», σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Στην περιοχή, η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια παράδοση χιλιετιών, άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιερό του Ασκληπιείου Επιδαύρου. Η διευθύντρια τοπικής επιχείρησης, Ιωάννα Μελά, τόνισε στην «ΥΧ» ότι η προστασία της ονομασίας αναβάθμισε το προϊόν και έδωσε το κίνητρο στους παραγωγούς για τη βελτίωση της ποιότητας.

Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, τους δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουν καινούργιες αγορές, ώστε να διευρύνουν την γκάμα τους και ο καταναλωτής να υποδεχθεί ένα καλύτερο προϊόν.

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ «ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ»Τι προοπτικές, όμως, υπάρχουν για τις εξαγωγές; Η κα Μελά απαντά: «Έχουμε δημιουργήσει ομάδες καλλιεργητών, που είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι τόσο στη βιολογική όσο και στην ολοκληρωμένη γεωργία, και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προϊόντος. Ήδη, ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς, τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και τις τάσεις που κυριαρχούν στο καταναλωτικό κοινό, ώστε να μπορούμε να ενεργούμε έγκαιρα και να μην ακολουθούμε τις εξελίξεις».

Στο πνεύμα αυτό φαίνεται πλέον ότι θα αναγκαστούν να κινηθούν όλες οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές μέσα στην κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα, όπως η απουσία από εκθέσεις σχετικές με την προώθηση και την προβολή του προϊόντος. Μπορεί το κλίμα να μην είναι το καλύτερο, αλλά στην περιοχή του Λυγουριού οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και να την κερδίσουν.