ΕΠΑ.Σ. Νεμέας: Mοναδική πηγή καταρτισμένων γεωργοτεχνιτών αμπελουργίας

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι τουλάχιστον της Α’ τάξης Λυκείου

Ο τομέας της αμπελουργίας στην Ελλάδα θυμίζει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μία, η σχεδόν μόνιμη απειλή συρρίκνωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών, την οποία συντηρεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και συνεπάγεται εφαρμογή μέτρων, όπως αυτό του ΕΦΚ στο κρασί. Από την άλλη, o αριθμός των αιτηθέντων στρεμμάτων για άδειες φύτευσης αμπέλων, ο οποίος μέχρι τα τέλη Απριλίου έσπασε το φράγμα των 25.000, με τη ζήτηση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και να διαψεύδει τα αντιθέτως θρυλούμενα.

Σε αυτό το κομβικό και κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον του αμπελοοινικού κλάδου, η ανάγκη για λειτουργική γνώση διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο. Σαφώς πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, την οποία καλείται να διαχειριστεί ο Έλληνας αμπελουργός, που –μην ξεχνάμε– στο παρελθόν ενεργούσε κυρίως εμπειρικά. Είναι, όμως, οι νέες τεχνολογίες και η πολυεπίπεδη χρησιμότητά τους, αυτές που προϋποθέτουν αναθεώρηση των παραδοσιακών τακτικών. Επομένως, η ύπαρξη εξειδικευμένης γνώσης κρίνεται πέρα για πέρα επιβεβλημένη, έτσι ώστε τα «όπλα» της να γίνουν εφόδια για τον αγρότη, κάνοντας τη διαφορά.
Στην Κορινθία, το μονοπάτι της εξειδίκευσης του αμπελουργού περνάει από τη Γεωργική Επαγγελματική Σχολή Νεμέας, ειδικότητας «Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας». Είναι η μοναδική πηγή καταρτισμένων γεωργοτεχνιτών αμπελουργίας και οινοποιίας στην Ελλάδα.

Παροχές στον σπουδαστή

  • Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι θεωρητικά και εργαστηριακά του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
  • Δωρεάν φοίτηση για όλους τους μαθητές, αλλά και διαμονή και διατροφή για τους μαθητές που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.
  • Σύγχρονα εργαστήρια Χημείας, Γευσιγνωσίας, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γεωργικής Τεχνικής και Μηχανολογίας, ιδιόκτητος αμπελώνας και οινοποιείο, όπου γίνεται η οινοποίηση της παραγωγής του αμπελώνα από τους μαθητές της.
  • Επάνδρωση νεοϊδρυθέντων οινοποιητικών – αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οινολογικών εργαστηρίων με απόφοιτους της Σχολής.

Η ΕΠΑ.Σ. Νεμέας έρχεται να καλύψει το κενό της έλλειψης γεωργοτεχνιτών αμπελουργίας και οινοποιίας, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου εμφανίζονται νέοι αμπελώνες, οινοποιεία και αυξάνεται η ζήτηση ελληνικών οίνων ανώτερης ποιότητας στο εξωτερικό, παρέχοντας στον παραγωγό εκπαίδευση σε καινούργιες τεχνικές και τεχνολογίες, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς. Συντελεί, επίσης, στη μετάδοση της γνώσης από τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες προς την πρωτογενή παραγωγή, και τη σύνδεση του αγρότη – αμπελουργού με τον οινοποιό.

Δικαίωμα εγγραφής στην ΕΠΑ.Σ. έχουν οι απόφοιτοι τουλάχιστον της Α’ τάξης Λυκείου. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές τον Ιούνιο και από 1-15 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της σχολής (Μαθητικής Εστίας 37, Νεμέα – τηλέφωνο: 2746023032).

Η ταυτότητα της σχολής

Η σχολή ιδρύθηκε το 1991, ως Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Νεμέας. Η απαρχή κανονικής λειτουργίας της Τ.Ε.Σ. Νεμέας χρονολογείται αρκετά χρόνια αργότερα (σ.σ. σχολικό έτος 1997-98), καθώς η πρώτη πενταετία ζωής της μονοπωλήθηκε από το εγχείρημα δημιουργίας χώρων για τις εγκαταστάσεις της (αίθουσες, εργαστήρια, οικοτροφείο, χώροι άθλησης, αμπελώνας κ.λπ.). Στη συνέχεια μετατράπηκε σε Τ.Ε.Ε. και σχετικά πρόσφατα σε Επαγγελματική Σχολή. Η ΕΠΑ.Σ. Νεμέας υπάγεται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛ.Γ.Ο – «Δήμητρα», τον εθνικό φορέα που, ως γνωστόν, έχει αναλάβει την αγροτική έρευνα, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τον έλεγχο και την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος