Ζημίες στις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία

Αποστόλου: Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες έγκαιρα

Σημαντικές ζημίες, έως και πιθανή ολοκληρωτική καταστροφή, σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού, υπέστησαν καρπίδια ροδάκινου, βερίκοκου και δαμάσκηνου, από τις αρνητικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις 26 και 28 Μαρτίου στους νομούς Πέλλας και  Ημαθίας. Τα θερμόμετρα έδειξαν από -2, σε κάποιες περιοχές, έως -5 βαθμοί Κελσίου στον Κοπανό Νάουσας. Οι πρόεδροι των αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας ενημέρωσαν το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, στη Βέροια, για τις καταστροφές, ενώ όπως είπε στο «ypaithros.gr» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης η ακριβής εκτίμηση των ζημιών, εάν δηλαδή έχει καεί ολοκληρωτικά το καρπίδιο, θα μπορέσει να γίνει τις επόμενες 2 με 3 ημέρες.

Την Τρίτη, 29/3, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Βέροια, οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα ζητήματά τους και επίσης να ζητήσουν να γίνει αλλαγή των συστημάτων καταγραφής των θερμοκρασιών από τον ΕΛΓΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν τα δύο συστήματα, που βρίσκονται στην Μελίκη και στα Ασώματα Ημαθίας, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια θερμοκρασίες σε καλλιέργειες που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας ανέφερε επίσης πως κατήγγειλαν τον ΕΛΓΑ για καθυστέρηση στην έναρξη του 5ετούς προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας. Όπως τόνισε ο κ. Αντωνιάδης το πρόγραμμα  φέτος έπρεπε να ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, ωστόσο οι περιοχές επλήγησαν πρώτα από χαλάζι κι έπειτα ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις σποράς των χαλαζοφόρων νεφών.  

Αφροδίτη Χρυσοχόου