Αναπτυξιακές προκλήσεις για βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων (φωτο)

Αναπτυξιακές προκλήσεις για βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων (φωτο)

Αποστολή Χρήστος Διαμαντόπουλος

Η σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα, οι προκλήσεις, αλλά και οι καλές πρακτικές για την ανάπτυξή του, επισημάνθηκαν στο πρώτο μέρος της ημερίδας που συνδιοργανώνουν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. και η ΔΕΘ – HELEXPO στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές προκλήσεις για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων», άνοιξε την Παρασκευή 29/1, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Τόνισε ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε ποσότητες τις άλλες χώρες αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην ποιοτική μας υπεροχή. Σε αυτό, όπως τόνισε, θα πρέπει να συνεισφέρει το marketing, το οποίο θα πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Κιλτίδης, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπνευσμένη πολιτική ηγεσία ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην αγροδιατροφή. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στην περιφέρεια. «Δεν γνωρίζουν ακόμα και οι ειδήμονες ότι 23,5% της ελληνικής οικονομίας είναι η αγροδιατροφή και αυτό κάνει την πρόκλησή μας πολύ μεγάλη».

Δυναμική τάση διαμορφώνεται στον αγροδιατροφικό τομέα

Από την πλευρά του, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, στην ομιλία του ανέφερε: «Χωρίς οργανωμένη γεωργία και κτηνοτροφία η χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να βρει διέξοδο. Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά, αλλά το όραμα αυτό για την αγροτική ανασυγκρότηση πιάνει τόπο. Ακόμα και οι κινητοποιήσεις δείχνουν την αγωνία των αγροτών για κάτι νέο. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια δυναμική τάση, που διαμορφώνεται σιγά – σιγά στον αγροδιατροφικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια οι παρεμβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς είναι καθοριστικές προς αυτή την κατεύθυνση. Η συμβολαιακή γεωργία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 170 επιχειρήσεις και 17.000 παραγωγοί. Οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 700 εκ. ευρώ. Παράλληλα, παρατηρείται και ένα ποιοτικό άλμα».

Και στη συνέχεια επεσήμανε: «Δεύτερη καινοτόμα παρέμβαση στον χώρο, είναι η δημιουργία της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Είναι μια ανώνυμη εταιρεία που έχει στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας στους αγρότες. Ήδη τα αποτελέσματα της παρέμβασής της είναι ορατά και θετικά. Χαρακτηριστικά αναφέρω την υπηρεσία του ΟΣΔΕ. Η υπηρεσία αυτή κόστιζε στο κράτος περίπου 60 εκ. ευρώ. Σήμερα δεν ξεπερνάει τα 40 εκ. , και αποδίδει στο κράτος αρκετά εκ. ευρώ. Νομίζω ότι μπορεί κάποιος να καταλάβει την διαφορά».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Προσδοκώ να ακούσω εδώ καλές ιδέες και πρακτικές που λείπουν από τον χώρο για να προχωρήσουμε παρακάτω, που θα προσδέσει υπεραξία στην οικονομία και τον παραγωγό.  

 Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΑΣ ΖΑΓΟΡΑΣ Πηλίου, Διονύσης Βαλασσάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα του συνεταιρισμού του. Σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός συμπληρώνει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο. «Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν συμβεί στη χώρα μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Το Πήλιο έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά στα μήλα έχουν επίσης μακρά παράδοση, αφού αναφορές υπάρχουν ακόμα και σε ποίημα του Παπαδιαμάντη».

Ο κ. Βαλάσσας επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του marketing και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι οργανωμένοι σε ισχυρές ομάδες συνεργατισμού.

Ο Βασίλης Κάππας, υπεύθυνος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Β. Ελλάδος, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική αξιοποίηση των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ 2014 – 2010 από τις οργανώσεις παραγωγών. «Πρέπει να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να γίνουν λειτουργικά τα προγράμματα αυτά». Σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και στον κ. Κιλτίδη, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Το ypaithros.gr μεταδίδει live την ημερίδα