Ηράκλειο Κρήτης: Τιμή ρεκόρ για το λάδι στην Έμπαρο

Τιμή ρεκόρ για το λάδι στην Έμπαρο

Τιμή πώλησης ρεκόρ κατέγραψε το ελαιόλαδο στην Έμπαρο, φτάνοντας τα 3,80 ευρώ το κιλό, σε δημοπρασία με πλειοδότη έμπορο των Αθηνών.

Βυτίο 28 τόνων, τις προηγούμενες ημέρες, πωλήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Εμπάρου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για διάθεση του «χρυσαφιού» της Κρήτης που, τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει τη γνωστή ποιότητά του, οι τιμές της πώλησής του παρέμεναν αρκετά χαμηλές.

Στα 3,24 ευρώ το κιλό πούλησε 30 τόνους και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, όταν οι τρέχουσες τιμές κυμαίνονται από 2,90-3,05 ευρώ το κιλό. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, στην οργάνωσή τους δεν έχουν ποτέ πουλήσει λάδι με διαφορετικό τρόπο, αφού εκτιμούν ότι μόνο μέσα από τη διαδικασία των δημοπρασιών επιτυγχάνονται καλές τιμές σε σύγκριση με αυτές για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Στην Έμπαρο, μία από τις ελαιοκομικές περιοχές του Ηρακλείου, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 600 τόνους λάδι, ενώ το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν δημιουργεί αισιοδοξία για την τιμή πώλησης που μόνο έτσι μπορεί, όπως εξηγούν, να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Κάλια Πετσαλάκη