Η αγορά του ελαιολάδου σε ισορροπία

Η αγορά του ελαιολάδου σε ισορροπία

Χωρίς εκπλήξεις και σύμφωνα με το σενάριο που είχαμε εδώ και πολύ καιρό περιγράψει [Ύπαιθρος Χώρα, Φύλλο 3ο, σελ. 27-30 και ypaithros.gr «Ανακόπηκε η πτώση τιμών ελαιολάδου» (24/11/2015)], η αγορά του ελαιολάδου προχωρά σε κανονικούς ρυθμούς.

Με βάση τα εξτρίσιμα (0,3ο) οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από 3,0 έως 3,12 ευρώ/κιλό σε Μεσσηνία, Κρήτη και σε βασικές ελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ στις εξαιρετικές ειδικές ποιότητες της Λακωνίας φθάνει και τα 3,30 ευρώ (πάντοτε για τιμές βυτίου ex-factory).

Για τη Λέσβο αναφέρονται εξαιρετικές ποιότητες που είχαν χρόνια να εμφανιστούν. Και εδώ είναι όψιμη η χρονιά με τις αποδόσεις σε λάδι μόλις τις τελευταίες ημέρες να φθάνουν το 25% και τις τιμές στα επίπεδα των 3,15-3,20 ευρώ (το 0,3ο).

Τα βιομηχανικά (βάση οξύτητας 5ο) κυμαίνονται ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά από 2,40 έως 2,45 ευρώ/κιλό (τιμή CIF Πειραιά).

Είναι σημαντικό να λαμβάνουν οι παραγωγοί υπ’ όψη τους ότι επειδή η φετινή παραγωγή είναι όψιμη γι αυτό να μην βιάζονται να μαζέψουν και αλέσουν τις ελιές τους οι οποίες θα έχουν μικρές αποδόσεις σε λάδι, αλλά να περιμένουν υπομονετικά το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης.

Του Bασίλη Ζαμπούνη