Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι Ρώσοι ξεπέρασαν στον καφέ Γάλλους και Ιταλούς

Σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Φρανκ Χου, η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό  “Circulation” και ανέλυσε στοιχεία στο πλαίσιο τριών διαχρονικών μεγάλων μελετών που συνολικά αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε μια περίοδο 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες πέθαναν από διάφορες αιτίες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, διαβήτη τύπου 2, νευρολογικές παθήσεις όπως το πάρκινσον και αυτοκτονία. Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετιζόταν με τον κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο.

Τα οφέλη φάνηκε να ισχύουν για τον καφέ τόσο με καφεΐνη, όσο και χωρίς. Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται μάλλον σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία.