Η κρίση κάνει πιο σημαντική την Πολιτική Συνοχής τα επόμενα χρόνια για τον καθένα μας

γράφει ο Θοδωρής Καραουλάνης, δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας, αρχισυντάκτης της euractiv.gr

Η μείωση εισοδήματος και επιπέδου παροχής κρατικών υπηρεσιών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πρωτόγνωρες για τη χώρα μας επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πολυεπίπεδη, όχι μόνο οικονομική, κρίση επηρέασε το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Δημιούργησε βαθιές πληγές σε ολόκληρη την κοινωνία, άλλαξε προσωπικές σχέσεις, τροποποίησε το εύρος και τον ρόλο του κράτους, συντάραξε τον ιδιωτικό τομέα, επανατοποθέτησε τις πολιτικές δυνάμεις, επαναοριοθέτησε τον ρόλο της πολιτικής σε κάθε επίπεδο: από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το κεντρικό κράτος, τα κόμματα και τους θεσμούς.

Όλα αυτά δημιούργησαν πολλές ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στο κοινωνικό κράτος, στην υγεία, στην πρόνοια. Πολλές υπηρεσίες για τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Σε αυτή την υποχώρηση του κράτους από την παροχή υπηρεσιών κάποιου επιπέδου, ανέλαβε μεγαλύτερο ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση. Σε πολλές πόλεις ανέλαβε τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής πρόνοιας, ως η πλησιέστερη στον πολίτη δομή. Συχνά χωρίς χρήματα, καθώς οι εθνικοί πόροι της αυτοδιοίκησης είναι μειωμένοι, όταν αποδίδονται.

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι εξαιρετικά σημαντική, και αφορά τον καθένα από εμάς, η συζήτηση που γίνεται αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη για τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027. Γιατί με αυτόν τον προϋπολογισμό, μέσα από την Πολιτική Συνοχής, θα μπορέσει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, για να προσφέρει στους πολίτες όσα το κεντρικό κράτος δεν ξέρει, δεν θέλει ή δεν μπορεί. Οπότε, μάλλον έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές μας στις κάλπες του Μαΐου.